Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Овчаров: Режим на тока на практика е въведен

Валентин Николов: Няма опасност от режим на тока

| обновено на 24.01.17 в 10:03

Режим на тока в България на практика вече е въведен, а електроенергийната система на страната е в състояние "тревога". Става дума за оцеляването на електроенергийната система на страната. За това алармира в предаването "Преди всички" бившият министър на енергетиката Румен Овчаров. Той се позова на писма на Електроенергийния системен оператор: 

Резервите, необходими за функционирането на електроенергийната система, не само не се възстановяват, но и намаляват, като перспективата е тази ситуация да се влоши. Заради това ЕСО е информирал електроенергийната система на ЕС за Южна Европа, че електроенергийната система на България е в състояние "тревога". Как съответства това състояние "тревога" на безхаберието на министърката, която вчера излиза и ни обяснява, че няма никакъв проблем?

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова е получила писмо от Електроенергийния системен оператор, в което се говори за недостиг на електроенергия в страната въпреки активирането на всички резервни електропроизводствени мощности, каза Овчаров.

Според него в настоящата ситуация един отговорен министър-председател би трябвало да излезе и да призове хората да пестят електроенергия, защото ситуацията се задълбочава и ако не се вземат мерки веднага, отново ще стане критична. Последният режим на тока в България е от 1992 година, припомни Овчаров. Наличните въглищни запаси по думите му са чувствително под регламентираните количества, по норматив трябва да има запаси от въглища за 14 дни:

В сравнение с този период на миналата година потреблението е увеличено с 9%. Тоест потреблението няма кой знае какъв ръст. През лятото и есента на миналата година язовирите са целенасочено изпразвани. Произведена е над милиард и половина киловатчаса електроенергия, която е продадена по най-ниска цена. Върховата, най-скъпата електроенергия на водно-електрическите централи е продадена бандово. Като за да бъде тя продавана, е ограничавано производството на АЕЦ "Козлодуй". Да не говорим колко са загубите от тези евтина продажба на електроенергия, които според някои оценки са между 30 и 50 милиона за НЕК.

Валентин Николов от ГЕРБ, който е заместник-председател на парламентарната комисия по енергетика, обясни за "Хоризонт", че трудно в днешно време можем да бъдем в режим на тока, още повече, че говорим за регионална електроенергийна система и обмен на електроенергия между съседните държави.

Състояние "тревога" не значи, че сме пред режим на тока, положението въобще не е тревожно, увери Николов. Според него запасите от въглища са в нормални количества, нещата се пресилват, за да се плашат хората и се прокарват тези в опит да се дестабилизира държавата:

Язовирите са пълни над 50%, а въглища се доставят ежедневно от Маришкия басейн. Няма никакъв проблем от гледна точка на този капацитет. Студеният резерв заработи в цялата страна. В момента имаме резерв от мощности и ако се наложи, те ще бъдат включени. Проблем може да има, ако има извънредни обстоятелства. Електроенергийният системен оператор в момента балансира системата добре. Няма опасност от режим на тока.

Валентин Николов потвърди, че има такива писма от Електроенергийния системен оператор, но заяви, че в днешно време е трудно да има режим на тока: Не виждам проблем, никъде няма режим на тока и няма никаква опасност за режим на тока. В това съм категоричен, заяви Николов.

Двете мнения чуйте в звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна