Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Валентин Христов: Трябва генерален ремонт на Закона за лихвоточките

Законовите промени, с които трябваше да се удължи срокът за използването на т.нар. "лихвоточки", няма да бъдат разгледани от това Народно събрание. Промените бяха внесени от депутати от Реформаторския блок, приети са на първо четене в парламента и лично омбудсманът Мая Манолова изпрати писмо, с което призова парламентът да ги приеме и на второ четене. Причината е, че срокът изтече миналата година и над 50 000 души могат да останат ощетени. В интервю за "Хоризонт" Валентин Христов, председател на Сдружението на притежателите на компенсаторни инструменти, изрази съжаление от отказа на пленарната зала да реши проблема на хората и призова следващия парламент да е по-близо до гласоподавателите:

Към 31 декември 1989 година в тогавашната държавна банка са били регистрирани 315 000 жилищно-спестовни влога. Това са около 600 хиляди български граждани, които са се надявали да си закупят жилище. За тези 27 години са били компенсирани малко над 105 000 от тези влогове, като над 50 000 притежатели на такива книжки доброволно са се отказали да използват правата си. Около 59 000 влога са правоимащите и над 100 000 влога остават неправоимащи, затова трябва генерален ремонт на този закон, познат като Закон за лихвоточките.

Валентин Христов обясни, че всяка година около 1600 правоимащи на компенсация получават между 5000 и 7000 лева.

Затова периодът, в който може да се подават искания и да се получават обезщетения, трябва да е много по-дълъг от предлаганото, смята Христов.

Цялото интервю с Валентин Христов можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени