Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разнопосочни политически реакции след доклада на Европейската комисия

Снимка: архив

След изводите от европейския доклад, реакциите в парламента са разнопосочни.

Тревогите на БСП са свързани най-вече с това, че мониторинговият механизъм няма да отпадне преди страната ни да поеме през 2018 г. председателството на Съвета на Европейския съюз, но пък обещаха да работят усилено в тази посока. Депутатът Кристиян Вигенин каза:

Липсата на реална перспектива към днешна дата за премахване на механизма за сътрудничество и проверка е поредният неуспех и на това правителство на ГЕРБ.

Председателят на групата на ГЕРБ Цветан Цветанов пък на свой ред заяви, че парламентът може да бъде поздравен за усилията, които е положил за изготвянето на стратегията за съдебната реформа, конституционните промени, а също и за избора на главен съдебен инспектор. Цветанов обеща:

Това, което не изпълнихме като ангажимент, ще бъде основен приоритет в 44-ия парламент - антикорупционното законодателство и по-сериозна, ефективна борба срещу корупцията.

Критиките на Реформаторите естествено бяха повлияни най-вече от факта, че това Народно събрание така и не прие на второ четене антикорупционния закон. Найден Зеленогорски заяви:

Реформаторският блок последователно отстояваше усилията за приемане на антикорупционен закон. Знаете, че българският парламент го отхвърли веднъж. После го гласува на първо четене, но, за съжаление, на финала само Реформаторският блок и ГЕРБ останаха категорично зад антикорупционния закон.

Четин Казак от ДПС изрази надежда, че следващият парламент ще си вземе поука от допуснатите досега грешки и ще внесе годен и ефективен закон за борба с корупцията:

Акцентът е върху сферата за борба с корупцията. Там, за съжаление, правителството на Бойко Борисов внесен един закон, който концептуално беше погрешен.

Най-сериозните критики от Брюксел са при борбата с корупцията по ниските и високите етажи на властта, заяви правосъдният министър в оставка Екатерина Захариева. Според нея е добра новина, че Европейската комисия поставя конкретни препоръки. Докладът в сферата на правосъдието и вътрешните работи е обективен, коментира Захариева:


Подчертава се, че със законодателството е въведена отчетност, прозрачност и редица значителни важни стъпки, свързани с управлението на съдебната система, но очакват от Висшия съдебен съвет приложение на практика.

Вицепремиерът Меглена Кунева обвини парламента в провал на атикорупционния закон, което е в основата на критиките от Брюксел:

Моето предложение тук е съвсем конкретно - това да бъде първият закон, който новото Народно събрание ще приеме. Това вече би било наистина едно променено отношение първо към волята на българския народ, и второ - към препоръките, които отчетливо ни се отправят.
   
Вътрешният министър Румяна Бъчварова коментира:
   
Успешната практика на МВР във връзка с вътрешната корупция се препоръчва да бъде приложена и използвана и от другите ведомства.

Докладът на Европейската комисия доказва, че механизмът за наблюдение на България ще остане, каза бившият министър на правосъдието Христо Иванов:
 
В текста се обяснява, че може да се говори за излизане от наблюдение, едва когато по шестте показателя има конкретни резултати и тези резултати, забележете, са необратими. Крайни резултати, които да не са под сянката на съмнението за политическа мотивация за действие или бездействие.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна