Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гръцки фермери заплашили със саморазправа български журналисти

| обновено на 26.01.17 в 17:56
4
Снимка: Кети Тренчева
Български журналисти са били заплашени със саморазправа от разгневени фермери край гръцкия град Серес. Журналистите, които са били в командировка в района на граничния пункт "Кулата-Промахон", са решили да проверят какви са протестните нагласи на гръцките фермери в граничните селища на южната ни съседка. Когато пристигнали в района на Серес, станали свидетели на опитите на протестиращите да блокират с трактори главния път Е-79. Специалните части на полицията в Гърция направили заграждение с автобуси и джипове и затворили пътя за всички автомобили. Разгневени, фермерите се нахвърлили върху българските телевизионни екипи със заплахи, дори успели да унищожат част от оборудването на камерите.

Телевизионният репортер Ирина Жерева разказа:

Буквално ни нападнаха. Единият от тях нападна моя оператор Николай Димов, бутна камерата му, събори на земята част от нея, почна да го блъска. Обърна се и към мен, със страшно вулгарни думи ме нарече.

Според Ирина Жерева опитите на гръцката полиция да спре придвижването на тракторите към границата с България направили още по-агресивни протестиращите:

Дойдоха два големи буса със специални части, излязоха полицаите, сложиха си щитовете, каските, разположиха двата буса по средата на пътя. По този начин пътят към Промахон стана абсолютно затворен за гръцките трактори.

Фермерите от близките до граничния пункт "Промахон" села са категорични, че утре ще поемат със земеделските машини към границата, а ако полицията ги спре, ще блокират района със жива верига. Кети Тренчева

Фермерите недоволстват заради високите данъци и осигуровки и настояват за по-големи субсидии. Български превозвачи заплашиха с контрамерки, ако за поредна година се стигне до затваряне на границата.

От Съюза на българските транспортни работници потвърдиха намеренията на земеделците в южната ни съседка за блокада на границата в следващите дни. Утре ръководството на организацията е поканено на среща в ДАНС, съобщи заместник-председателят й Александър Стамболийски.

До момента дипломатическите усилия в защита на българските превозвачи, засегнати от блокадите на гръцките фермери, явно не дават резултат, коментира в предаването "Нещо повече" Красимир Лалов, председател на Националния съюз на превозвачите. Той припомни заканата на превозвачите да блокират изцяло границата, ако гръцките фермери отново я затворят:

Нашият отговор ще бъде много твърд и едностранчив – затваряме всичко, да ги видим какво ще правят, тъй като и те имат огромни интереси по трасето към България.

Превозвачите се надяват новият външен министър като човек от кариерата да влезе с летящ старт в проблематиката, защото нещата не са неразрешими, посочи Лалов.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна