Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протест на екозащитници с искане президентът да наложи вето на Закона за концесиите

Тома Белев
Снимка: Стаматина Никова

Природозащитници организират от 18 ч. протест пред президентството с искане Румен Радев да наложи вето на променения Закон за концесиите. Шествието ще отиде и до Министерството на околната среда.

В предаването "Преди всички" по "Хоризонт" Тома Белев от коалиция "За да остане природа в България" коментира:

Основният мотив за приемането на новия Закон за концесиите е съобразяването с разпоредбите на Европейската директива 2014/23. Още в своя първи член тя изисква държавите-членки да вземат всички необходими мерки, за да гарантират, че при изпълнение на концесиите икономическите оператори ще спазват строго задълженията в областта на екологичното, социално и трудово право. Всъщност това изискване го няма в приетия Закон за концесиите. Това го установихме още през 2015 година, когато този закон започна да се разработва. Този закон е разработен от частна компания, която има интереси в областта на консултациите за концесии и работи в тази област. Ние още тогава посочихме, че има един конфликт на интереси.

Промените предвиждат някои концесии в природните паркове да могат да станат "вечни", алармират от неправителствения сектор

Имаме допълнително много големи неясноти по отношение обхвата, сроковете на концесия. Самата директива казва, че над 5 години е изключение и тогава трябва да се преизчислява много внимателно срокът на концесия, докато в нашия закон вече се говори за концесии над 50 години, което реално ще доведе до загуба на обществения интерес. Липсват всякакви изисквания към концесионера за актуализиране на концесионното възнаграждение, тъй като Законът му позволява до 50 процента да увеличи размера на концесията, без да има друга концесионна процедура на базата на публичния търг, но в същото време липсват всякакви изисквания при това увеличаване да има увеличаване на концесионното възнаграждение. Те са множество такива проблеми в Закона.

Друга пропуск е, че държавата поема разходи, направени от концесионери, които нямат добра счетоводна практика, обясни Белев.

Природозащитниците ще настояват страната да обяви заповедите за защитените зони от Натура 2000. Проектите за заповеди за защитените зони по Черноморското крайбрежие са били обявени за обществено обсъждане още преди 3 години, но все още не е обявена нито една, изтъкна Белев. Това е в правомощията на служебния министър на екологията, категоричен е той.

Интервюто на Валерия Николова с Тома Белев можете да чуете от звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна