Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Делата за взривения трафопост продължават

Продължават частните дела за неимуществени вреди след инцидента с взривения трафопост зад Старата поща през 2012 г., обясни един от потърпевшите Пламен Димитров:

„Делата бавно-бавно вървят, специално нашето семейство сме на инстанция Върховен съд. Минали сме Районен, Окръжен и сега сме на Върховен съд. Дотук съдиите отсъждат в наша полза, но тъй като всяка едно решение се обжалвасъответно от фирмата, която стопанисваше трафопоста и затова вървим от инстанция към инстанция…В момента изчакваме просто Върховният съд да отсъди дали нашите искови молби  имат основание да се гледа дело и тогава ще започне същинското дело във Върховния съд."

чуйте в звуковия файл интервюто на Петя Михова



Димитров допълни, че година след инцидента фирмата,стопанисваща  трафопоста е възстановила почти изцяло имуществените вреди на потърпевшите.

Бургас не се допуска строеж на нови сгради, в които да има трафопостове , това е с цел превенция след инцидента преди близо 5 години, коментира кметът Димитър Николов:

„Вече няколко години в Бургас  разрешение за строеж на сгради с трафопостове  в жилищните постройки не издаваме, разбира се, не казвам, че нарушаваме закон, но може би като наша вътрешна превенция се случи, благодаря на EVN за това, че получихме разбиране, защото това е фирмата  на която е вменено изграждането на тези трафопостове. Може би е за добро, защото Бургас е силно застроен град  заради ограничените територии за жилищно строителство , това е един жест към всички жители, ще намалее риска от подобни аварии.“

чуйте в звуковия файл кмета Димитър Николов




Въведени са допълнителни мерки за защита на трафопостовете , засилен е и контролът от страна на електроразпределителното дружество.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна