Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иманяри атакуваха отново античния комплекс Улпия Ескус

Според директора на Регионалния исторически музей в Плевен иманярската мафия е обвързана с най-високите етажи на администрацията, опазваща културното наследство

Археологическият резерват Улпия Ескус край Плевенското село Гиген отново е обект на иманярски атаки. Констатирани са трапове с три метра широчина, в които ясно се виждат нарушените културни пластове на древния град.

Директорът на Регионалния исторически музей в Плевен д-р Володя Попов е сезирал Министерството на културата за последните набези, а какво е унищожено, тепърва ще се изяснява:

Следим цялата зона. Там непрекъснато се осъществяват иманярски набези с доста сериозни поражения върху културните пластове. Колкото по-недостъпно е времето, толкова по-активни са те, тъй като това предполага, че ще останат незабелязани. Това е цяла манифактура.

В иманярските групи са ангажирани дори хора с позиции от големите градове, посочи музейният директор. Според него, докато групите на ниско ниво в йерархията могат да бъдат респектирани на местно ниво от самия музей, то обвързаността нагоре по стъпалата на тази йерархия с управленски структури и с политиката за опазване на културното наследство е директна.

Охрана на обекта липсва. Володя Попов акцентира върху невъзможността държавата да опази недвижимото си културно наследство:

В България на този етап проблемът е много сериозен и задълбочаващ се. Сега е направено така, че археологическият резерват Улпия Ескус да не може да бъде охраняван и то е направено тенденциозно, то е направено за пари.

В структурите, които отговарят за резервата, цари законодателен и административен хаос, категоричен бе Володя Попов.

Рискът да загубим Улпия Ескус е много голям, предупреди Попов. 

Още по темата слушайте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна