Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пет застрахователни компании трябва да увеличат капитала си след оценката на здравината в сектора

КФН представи резултатите от проверките на застрахователните и пенсионни дружества

| обновено на 03.02.17 в 16:58
Снимка: Капитал

Пет застрахователни компании трябва да предприемат мерки за увеличаване на капитала след стрес тестовете в системата. Това показват окончателните резултати от независимите проверки, оповестени от Комисията за финансов надзор.

При прегледа на балансите е установен капиталов недостиг в 13 застрахователни компании към юни миналата година. До края на прегледа обаче 7 от тях са набрали необходимия капитал.

Проверките обхващат 81 дружества, 27 от които пенсионни фондове. Там се налагат корекции за 33 милиона лева, което е 0,3 на сто от активите в сектора, обясни председателят на КФН Карина Караиванова:

Мога да кажа системен проблем, основно във връзка със свързаните лица, необходимост от промяна в дефиниции, по-добро корпоративно управление. Индентифицирани са проблеми при оценките на инвестиционни имоти.

Което също изисква законодателни промени и е известен на регулатора проблем. При застрахователите има две изисквания - за капитал и допълнителен буфер за платежоспособност, които не са покрити. Пет компании с пазарен дял от 0,5 процента трябва да увеличат капитала си, обясни още Караиванова:

Повечето от компаниите вече са започнали да прилагат мерки, за да покрият дефицитите, които са индентифицирани. Очакваме да бъдат изпълнени в следващите от три до шест месеца.

Други двама застрахователи трябва да покрият изискванията за платежоспособност до края на годината.

Опасност за парите на клиентите на застрахователните и пенсионните компании няма, увериха от небанковия регулатор.

Повече подробности -  чуйте от звуковия файл. 
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна