Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

К. Добрев: Ако БСП е първа политическа сила, ще питаме нашите членове с кои формации да съставим коалиция

Снимка: БГНЕС

БСП е в изключително добра кондиция. Само преди няколко месеца БСП заедно с недоволните от управлението на ГЕРБ спечели президентските избори и БСП отива на този конгрес силна, обединена, с много силна програма и с очакване да спечели следващия вот-  така Кирил Добрев обобщи очакванията на съпартийците си в навечерието на конгреса на социалистическата партия. 

Добрев коментира, че промените в устава на партията, които ограничават броя на мандатите, за които може да се кандидатират народните представители на социалистите, отразяват волята, изразена от избирателите на миналите избори и референдума:

Заедно с президентските избори беше проведен и референдум, на който референдум стана ясно, че - над 3,5 млн. души гласуваха - стана ясно, че хората не желаят тези политически физиономии да присъстват отново, които са сега. И второ -  хората искат повече пряка демокрация. Като партия, която е на-близо до хората, БСП взима под внимание всички тези решения, които излязоха от референдума. И затова правим в устава две важни промени: първото е  - повече от 12 години да не можеш да бъдеш народен представител - и това среща изключително голяма подкрепа в обикновените хора. 

Добрев каза още, че БСП има достатъчно кадри, които да заменят тези, които са били дълги години в парламента. Той смята, че от обновлението БСП само ще спечели:

Смятам, че парламентарната група отдавна имаше нужда от по-голямо обновление, каза той, като отбеляза, че има и доста млади хора, които остаряват на резервната скамейка

Смятам, че обновлението на партията е било кауза за мен през всички тези години и смятам, че утре е денят (на конгреса на БСП- бел. ред), в който това това ще се случи, подчерта още Добрев. Той изтъкна, че хората в БСП, които имат опит в партийните редици, могат да работят и да бъдат полезни и по друг начин, не само като депутати. 


Добрев определи казуса с машинното гласуване като капан, заложен от предишното управление, тъй като е гласуван закон, че вотът с машини ще е задължителен във всички секции, но не са предвидени средства за купуването на машините. 

По отношение на следизборните коалиции той съобщи, че БСП ще се обърне към привържениците си, за да определи кръга на възможните коалиции:

Този въпрос може да бъде решен веднага след изборите и ние ще питаме всеки един член на БСП - ако БСП е първа политическа сила - с кой желае да състави правителство, с кой се чувстваме най-близки. 

Добрев определи 4 февруари - датата през 1997-а, на която БСП се отказа да състави ново правителство след провала на кабинета "Виденов", като спасителна стъпка и "българският Майдан".

Цялото интервю с Кирил Добрев чуйте от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени