Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Конгресът на БСП гласува новия партиен устав

Драгомир Стойнев: Промяната в устава е ключова

| обновено на 05.02.17 в 10:28
Снимка: БГНЕС
Днес е вторият ден на 49-я Конгрес на БСП. На закрито заседание делегатите гласуват новия Устав на партията. Той предвижда социалистите, които са били вече 12 години депутати, да не бъдат включвани в листите за народни представители. Предложено е също така председателят на БСП да се избира чрез вътрешнопартиен избор, а не на конгрес. Предвижда се и възможността членове на партията да могат да се изключват.

Промените в устава се оказаха „ябълката на раздора“. В интервю за "Неделя 150" Драгомир Стойнев коментира думите на Георги Божинов, който заяви: Промяната на устава в този момент, в този вид, създава голяма опасност една малка група от хора да остане неприкосновена, да консумира партията докато я ликвидира. Според Стойнев партията не може да става заложник на трима или четирима души:

Аз изключително уважавам моя съпартиец Георги Божинов, но ако той не бъде в българския парламент, това не означава край на съществуването на левицата. Не може да става заложник на трима или четирима човека. Не може за трима, четирима или петима човека да смятаме, че партията се разделя, че партията се разцепва. Тези хора могат да бъдат полезни на партията не само в българския парламент. С какво е толкова привлекателен този парламент, че на всяка цена човек трябва да стои там во веки веков!? Нека да има тази промяна, хората искат промяна, искат смяна политическия елит, не може да има представители от времето на прехода и сега отново да дават за определени неща конкретен акъл и как да стане…

Стойнев смята още, че БСП са си взели поука и желанието на партията е да премахне този модел, който ГЕРБ наложиха и, който доведе до това, че страната бъде възможно най-корумпираната държава в Европейския съюз.

В първия ден на партийния форум социалистите приеха платформата и коалиционната рамка за явяване на изборите на 26 март. Те обещават 15% ръст на учителските заплати още през първата година на управлението си, както и поне 12% реален икономически растеж в края на четиригодишния мандат, ако управляват. Коалицията вече не се нарича "БСП Лява България", а "БСП - за България".

Платформата, която се изготвя в продължение на близо четири месеца, не получи пълна подкрепа и проблемът е, че БСП не въвежда изведнъж прогресивното данъчно облагане, допълни Стойнев:

Ние категорично заявихме, че средната класа, която е моторът в българското общество, трябва да бъде наистина запазена и развита, защото в крайна сметка там се създава и голямата добавена стойност и разбира се трансформацията на икономиката, която ние искаме да постигнем. Затова остана този данък от над 10 хиляди лева, с който ще се облагат изключително богатите българи с 20 % и този, който се явява като необлагаем минимум, от 500 лева за всички работещи семейства с дете. Това означава, че държавата ще подпомага всяко едно дете с 50 лева, но искам да подчертая – става въпрос единствено и само за работещите семейства, а не за тези социални групи от нашето общество, които живеят на гърба на нашата социална система. Това беше основният проблем на вчерашната дискусия, но се радвам, че Конгресът намери разум и подкрепи предложението на Изпълнителното бюро, на този етап да остане тази система.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна