Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Деница Златева: България не е изразявала нова позиция по санкциите на ЕС срещу Русия

Деница Златева
Снимка: БГНЕС

България не е изразявала нова позиция спрямо санкциите на Евросъюза срещу Русия. Това коментира в предаването „Неделя 150“ Деница Златева служебен вицепремиер по подготовката на българското председателство на ЕС. По време на посещението на президента Румен Радев в Брюксел е станало ясно, че санкциите срещу Русия ще бъдат продължени с още шест месеца, а преразглеждането им предстои след това, посочи Златева:

Основните опасения, или по-скоро притеснения, които изрази президентът Радев, са свързани с това Европа да не остане в изолация, т.е. ако има един по-добър диалог между САЩ и Русия, в рамките на този диалог Европа трябва да заеме своето място. Не е повдиган въпросът сега за отмяна на санкциите, защото ние сме запознати с механизмите, които действат в ЕС. Този въпрос ще бъде обсъждан на следващо заседание на Съвета по външна политика. Нямало е размахване на пръст или укор от страна на тримата европейски лидери, напротив – президентът беше приет изключително добре.

Темите, които постави, са свързани пряко и със защита на националните интереси – въпросът за защита на външните граници, продължаването на кохезионната политика, за недопускането на развитие на Европа на две скорости, така че темата Русия не е била водеща. Пак казвам, действат санкции до юни, през юни ще бъдат преразгледани… Дотогава много неща могат да се случат. Нека да видим какво ще се случи и в двустранните отношения между САЩ и Русия.  

Златева отбеляза още:

Въпросът е чисто прагматичен. През тези шест месеца да не допуснем, ние като Европейски съюз, да бъдем встрани от процесите.

Служебното правителство работи усилено за 18 месечното Българско председателство на Евросъюза през 2018 та година. Предстоят срещи със синдикатите и работодателските организации за подготовката на Националния план на България. В него ще влязат теми като еднаквата защита на външните граници на ЕС, мигрантския натиск, достъпът до образование. България може да кандидатства за прехвърлянето на Европейската агенция по лекарствата у нас, добави тя:

Факт е, че на територията на България нямаме нито една европейска агенция. Би било добре за България, като държава – членка, тази агенция да бъде преместена на територията на България. Ще говорим и с министъра на здравеопазването и – защо да не опитаме, още повече, че имаме силно развита фармацевтична индустрия – до колкото знам 30 % от генеричните лекарства, които се произвеждат на територията на ЕС, се произвеждат в България…

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна