Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започват извънредни проверки на всички тунели в страната

Най- късно до 14-ти февруари ще бъде възстановено движението и в двете тръби на тунел "Ечемишка"

| обновено на 07.02.17 в 17:13
Тунел "Витиня" - ремонт
Снимка: БГНЕС

Извънредни проверки на тунелите в страната ще бъдат направени до петък. Председателят на агенция "Пътна инфраструктура" Дончо Атанасов разпореди да бъдат сформирани експертни групи, които да направят огледи на всички съоръжения. Също до петък - 10 февруари, трябва да са готови и предложенията за мерките, които е нужно да се предприемат, за да се гарантира безопасността на всички 28 тунела по републиканската пътна мрежа. 

Служебният министър на регионалното развитие Спас Попниколов  е разпоредил най-късно до 14-ти февруари да бъде възстановено движението и в двете тръби на тунел "Ечемишка", което беше спряно в неделя, след като част от конструкцията на осветлението върху преминаващ автомобил и уби пътуваща в него жена. Министърът поиска по-рано днес да бъдат предложени варианти за спешно възстановяване на движението в тунела.  Взето е решение изцяло да бъде демонтирана старата осветителна конструкция в съоръжението, тъй като е преценено, че укрепване на съществуващата би отнело по-дълго време и няма напълно да гарантира безопасността при пътуване. 

По повод инцидента в "Ечемишка" бившият регионален министър Лиляна Павлова коментира, че пътната агенция трябва да посочи кой и дали е проверяван този тунел:
Пътните управления в агенцията трябва да кажат кой, как, кога, с какви доклади е проверявал и какво е правил назад в годините. Не случайно всички искаме да се инвестира, но пък трябва не само приказки, трябва и дела - правим го, но ресурсите са огромни.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна