Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Павел Диковски: Има обучени одитори по пътна безопасност и те не са малко

Снимка: БГНЕС

В България има обучени в Университета по архитектура, строителство и геодезия одитори по пътна безопасност. По груби сметки те са над 120 души и са обучени доста отдавна. Има и обучени по холандска програма. Това каза в предаването "Преди всички" инж. Павел Диковски, председател на Браншова камара "Пътища".

В анализ на разпоредената извънредна проверка на тунелите по републиканската пътна мрежа след инцидента в тунела "Ечемишка" той посочи, че одиторите инспектират геометрията на пътя и отделни елементи по него и набелязват мерки за елиминиране на компоненти, които биха могли да застрашат пътната безопасност. 

Одиторите първо правят одит на етап проектиране, следва втори одит на етап вече изграден обект, когато се проверява дали не е нарушен проектът, а във времето експертите обследват и т.нар. "черни точки" – местата с концентрация на ПТП, разясни механизма на проверките инж. Диковски.
 
Одиторите по пътна безопасност изследват триадата автомобил – човек – път, отбеляза експертът. Той допълни, че тъй като проверките на съоръженията включват различни страни на тяхното функциониране трябва да има орган, който да стои над отделните проверяващи фирми, да следи техните доклади и да ги контролира.

Няма стандарт за годност на тунелите и на какъв етап трябва да бъдат ремонтните дейности, защото при подземните съоръжения има неща, които не могат да се предвидят – например теч или други процеси под земята, изтъкна още Диковски и заяви, че именно затова трябва да се правят редовни ревизии, които да покажат кога е необходим ремонт.

Подробности по темата ще научите в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна