Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Живко Георгиев: Лявото е по-скоро заплашено от популизма, отколкото от десницата

Живко Георгиев
Снимка: БГНЕС

Има подем в БСП и той е резултат от доброто представяне на президентските избори. Другата причина за този подем са симптомите и усилията за обновяване, които демонстрира БСП в най-съществените аспекти на политическия продукт. Това каза за предаването „12+3“ по „Хоризонт“ социологът Живко Георгиев.

Има обновяване и стремеж към обновяване. Навярно ще го видим в листите в персонално измерение. Има и търсене на безспорно леви печеливши идеи в сферата на идейните продукти. Има и симптоми за връщане на куража сред структурите на БСП. Това са предпоставките за повишеното влияние. Но най-полезното за БСП, от което тя би могла да се възползва - има растяща чуваемост към нещата, които БСП говори. Това особено се откроява на фона на пълната изолация и мълчание, в което беше изпаднала преди.

Другите основни партии на политическата сцена също дават знаци, че са извлекли поуки от изборите и от огромния потенциал за наказателен вот и в политическите им оферти присъстват множество леви по естество идеи, обобщи Георгиев, според когото БСП не бива да подценява това.

По повод шансовете на АБВ и "Движение 21" на предстоящите избори социологът изтъкна, че в повечето европейски страни има по няколко леви партии:

Очевидно възстановяването на позициите на лявото минава през борба и конкуренция на различни леви версии. Това ще покаже коя е стратегически печалившата линия, ако изобщо е една във всичките страни, които да противодействат не само на губещия позиции "класически" десен неолиберален комплекс от идеологии, но на надигащия се популизъм. Лявото, в сегашната ситуация, е по-скоро заплашено от популизма, отколкото от десницата.

В дясното пространство у нас, а и в Европа, има множество политически субекти, които се различават помежду си, изтъкна Георгиев, според когото навлизаме в период на реидеологизация и времето ще покаже кои комплекси от десни ценности ще се наложат:

И там е същата ферментация, от която не знаем какво ще излезе – дали ще се получи вино, или оцет.

Интервюто с Живко Георгиев чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна