Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Двама митнически служители с ефективни присъди

Снимка: БГНЕС

Ефективни присъди получиха двама митнически служители. Специализираният наказателен съд осъди Иван Капаров, служител от Агенция "Митници", на три години и половина затвор. С година по-малко е наказанието на Веслав Василев, инспектор от Митническия пункт "Гюешево". Присъдите не са окончателни.

Съдът се съгласи с държавното обвинение, че двамата са извършили престъпления по служба, регистрирайки фиктивен износ на акцизни стоки от Европейския съюз. До задържането си Капаров е бил един от двамата служители в Агенция "Митници" с достъп до европейската система за контрол на износа, в която са се отразявали всички акцизни стоки, които се изнасят от страни в ЕС. Влизането и излизането на стоките с автомобили през границата се отразявали в системата с определени кодове, до които – през трето лице, достъп е имал митничарят от "Гюешево" Велислав Василев. Специален интерес той проявявал към кодовете на пратки с цигари от Полша с краен получател – по документи, в Турция. Василев изпращал кодовете на митничаря Иван Капаров, който пък ги вписвал в в европейската система като напуснали ЕС през "Капитан Андреево", без обаче камионите с цигари изобщо да напускали Полша.

От действията на двамата е била облагодетелствана полската фирма-производител, която така спестявала акциз и си връщала иначе неполагащато ѝ се ДДС.

Ефективните присъди могат да бъдат обжалвани пред Специализирания апелативен съд.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени