Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Р. Асенова: Балканите винаги са били място на противоборство между Великите сили

Явно EC не може да се справи с този проблем, подчерта журналиста-балканист

| обновено на 11.02.17 в 16:26
Райна Асенова
Снимка: http://e-novinar.com

Роръбакър е в Конгреса от 1989 г., като той е известен с проруските си позиции, поясни в интервю за предаването "Събота 150" журналистът и балканист от БТА Райна Асенова относно конгресменът републиканец Дейна Роръбакър, който успя да разбуни духовете на Балканите със свое изказване в интервю за албанската телевизия "Визион плюс“, че Македония трябва да престане да съществува като държава на световната карта и да се подели между Косово и България. 
Роръбакър е известен и като албански лобист, който има важна роля в Албано-Американската гражданска лига, която е формирана през 80-те години и чийто така по-изтъкнат член е конгресменът Томаш Лантош. 
Държавният департамент на САЩ също се произнесе по повод казаното от конгресмена за Македония, като подчерта, че няма промяна в политиката спрямо нея и че САЩ продължават да подкрепят териториалната й цялост и суверенитета на страната, добави журналистът, според която този тип изказване би дало повече кураж и сили на албанската кауза в Македония. 
Конгресменът отправи и намеци към Сърбия, както и излезе с предложение за промени в найната териториална цялост -  размяна на населени с албанци територии на юг, като в замяна Сърбия да получи части от Северно Косово, населени със сърби.
Реакцията от Белград беше доста по-премерена от тази на Скопие, съгласи се балканистът:
Тя беше кратка и ясна - президентът Томислав Николич отрече да е получил писмо от конгресмена с предложението, а за идеята, попринцип, каза, че "няма да дадем нито южната, нито северната част".  А пък премиерът Александър Вучич заяви, че в конституцията на Сърбия е написано, че Косово е найна неделима част. 
Балканите влязоха във фокуса на световното внимание тази седмица не само заради изявлението на американския конгресмен, н и заради това на германски анализартор. И двамата  независимо един от друг прогнозираха нова криза в района, която може да настъпи при условия, че ЕС не приеме за свои приоритет Балканите, които в такава ситуация могат да бъдат предоставени на САЩ, Русия и Турция. 
Такава опасност съществува, особено за страните, които не са членки на ЕС и НАТО, подчерта Асенова. 
Тук става дума не само за исторически, културни и православни връзки, но и за инвестиции.

Изобщо Балканите винаги са били място на противоборство между Великите сили и явно Европейския съюз не може да се справи с проблема, а и влиянието му намалява, като имаме предвид вътрешните му проблеми,
подчерта Райна Асенова. 

Цялото интервю, както и подробности, можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени