Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как кметовете в Ковачевци, Земен и Трекляно използват европейски средства за разкриване на работни места

Снимка: Радостина Билярска

Безработица, обезлюдяване, ниски доходи – това са проблемите както в много населени места в страната, така и в Земен, в Трекляно и в Ковачевци. 

Всяка година населението на Земен намалява с около 40-50 души. Димитър Сотиров е кмет на общината от 1999 година. През миналия програмен период за европейското финансиране са изпълнени 22 проекта по различни европейски програми, но жители на Земен коментираха, че не е било необходимо да се изгражда стадион, който не се използва:

Парите отиват там, където не е нужно, затова няма реформи в България. Там, където няма население, има стадион. В Земен няма младежи, а имаме стадион за три милиона и половина, на който стадион пасат кравите.


Димитър Сотиров твърди, че безработицата в общината е ниска – около 9 процента:

Ние в Земен сме усвоили два проекта от социалното министерство, свързани с безработицата, и сме назначили 36 човека по временна заетост, по проект, който е свързан с обгрижване на възрастни хора и инвалиди в общината.

Ниските доходи са основен проблем и за жителите на село Трекляно. Населението на община Трекляно е около хиляди души – европейските програми са основните източници за осигуряване на работа за безработните.

Община Ковачевци е най-малката община в Пернишка област и както във всички селища, засегнати от обезлюдяване, основните финансови средства са от европейските проекти.

В звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Радостина Билярска.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени