Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Центърът за опазване на общественото здраве прилага профилактика на психичните заболявания със сайт

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Националният център за опазване на общественото здраве и анализи (НЦОЗА) ще извършва профилактика на психичните заболявания със специален сайт bgmental.info. В интервю за предаването "Хоризонт до обед" д-р Захари Зарков, психиатър и ръководител на Отдел "Психично здраве“ в Национален център по обществено здраве и анализи, обясни каква е целта на този сайт:

По този начин разпространяваме информация, която да подпомогне хората, обществото да повиши базовите си знания в областта на психичните разстройства и така косвено да се намали тяхната честота и усложненията от психичните заболявания, от депресията, каквито са самоубийствата.

Смятам, че сайтът е интересен с това, че има клипове с образователен характер, които могат да разкажат симптомите на депресията, честотата на разпространение в България, какво трябва да се прави. Има информационни материали за професионалистите – психолози, социални работници, лекари. Има ръководство за ранно откриване на тревожност и депресия, което свободно може да се изтегли и да се чете. За журналистите и учителите има качени други методични материали.

Цялото интервю с д-р Захари Зарков можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна