Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Интересът към историята на България расте, показват патриотичните инициативи

По повод националния празник на България ученици и учители от Средно училище ,,Максим Горки" в Стара Загора влязоха в класните стаи ,облечени не с униформи, а с народни носии
Снимка: BGNES / Снимка: БГНЕС

Уникално паметно шествие за свободата да развеем българското знаме ще се проведе за трети път в Стара Загора. Тристаметров национален флаг отново ще измине три километров път, носен на ръце от старозагорци и гости на града, заедно с военнослужещите от Втора механизирана бригада.


Част от проявите в Стара Загора, свързани с националния празник, са по обед - от 12 часа, когато на площада пред сградата на община Стара Загора, по инициатива на Тракийското дружество "Одринска епопея", ще гостува пътуващото читалище "Бащино огнище" - с изложба и лекция по повод 3-ти март. Ивайло Шопски, който е един от авторите на проекта "Бащино огнище", стартирал преди година във Видин, каза, че досега пътуващото читалище е обиколило 62 града и има близо 70 различни изяви:

Приятни срещи с много хора из цяла България, които не забравят никога националните празници. Но също така и през цялата година с истински българи. Невероятни емоции!, сподели в ефира на "Хоризонт Ивайло Шопски и подчерта:



Аз съм изключително щастлив, че България е пълна с хора знаещи, можещи, опитващи се да градят... Българският дух се възражда - на това съм свидетел от година на година.


Хората имат нужда от насърчаване, имат нужда от нещо, на което да се уповават. Крайно време беше да разберем, че една държава, една нация не може без идеали. Ние известно време блуждаехме, някак просто съществувахме, без да име една висша идея, без да ни обединява нещо благородно, нещо общо, нещо велико, каза още Ивайло Шопски. 


Маргарита Спасова, която е част от екипа-организатор на играта "Познавам ли моята България", и също се включи в разговора, коментира, че българите започват да се завръщат към корените си, нараства както интересът, така и уважението към историята:

Наистина българинът започва да се връща към позабравените си герои, към забравените си корени и се опитва да възстанови загубената си гордост. Аз не знам защо така се е получило. Но наистина все повече се интересуват хората от това каква е била историята ни, какво се е случило. И най-хубавото е, че в децата се наблюдава това желание - да разберат миналото си, за да могат да вървят гордо напред в бъдещето.


Целия разговор с Ивайло Шопски и Маргарита Спасова слушайте от звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна