Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ал. Арабаджиев: Решението на съда в Люксембург не е повлияно от общественото мнение

Общественото мнение не е повлияло при вчерашното решение на съда в Люксембург, че държавите от Европейския съюз не са длъжни да издават хуманитарни визи на хора, търсещи международна закрила. Това заяви в предаването "Преди всички" съдията от съда в Люксембург Александър Арабаджиев, член на състава, постановил това решение.

Съдът се произнесе по искане на Белгия, която отказа да даде хуманитарни визи на семейство от Алепо.

Решението е плод единствено на тълкуване на приложимото в случая право, а това е визовият кодекс на Европейския съюз, който е определен с регламент на Европейския парламент и на Съвета, обясни съдия Арабаджиев:

Този кодекс е тълкуван заедно с кодекса за Шенгенските граници, което е нормално да бъде така в светлината на Хартата за основните права на ЕС, обясни съдията обстоятелствата, при които е било взето решението, както и подчерта, че също така са били взети под внимание общата ситуация, в която се намира на ЕС, и влиянието на бежанската криза. 

В случая говорим единствено и само за основанията за издаване на визи и по никакъв начин не говорим за условията за достъп до международна закрила, каквото представлява убежището, т.е. не може да смесваме едните основания и да ги използваме като условия за издаване на виза,
добави Арабаджиев.

Подробности и цялото интервю можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна