Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

София квартет - класиката като джем сешън

София квартет
Снимка: Станислав Димитров

Поредният концерт в календара на София квартет е на 9 март от 19 часа в камерната зала "България". Музикантите от обновения състав: Стоимен Пеев - цигулка, Йордан Димитров - цигулка, Валентин Геров - виола и Любомир Ников - виолончело, не се притесняват да представят на публиката си класическа програма в най-чист вид, с музика от Йохан Себастиан Бах, Волфганг Амадеус Моцарт и Лудвиг ван Бетовен.

Нашият най-млад колега Стоимен Пеев предложи да изпълним цикъла "Изкуството на фугата", който идеално се адаптира за струнен квартет. Ние тази година на всеки концерт изпълняваме по два контрапункта и смятаме сега, до края на сезона, да изпълним целия цикъл. Другото е, че продължаваме с виенската класика - разкри малко за идеите виолистът Валентин Геров в интервю за предаването "Алегро виваче".

София квартет има свой дял в българската музикална история и биография, която задължава. В него са музицирали изявени български щрайхисти като Ангел Станков, Николай Гагов, Джефри Дийн. Валентин Геров е свързващото звено между дългогодишния опит и младото поколение квартетисти.
Аз се явявам доайен и до голяма степен идеолог на квартета - на концепцията за произведенията. Но от друга страна аз не съм закостенял и търпя влияние от младите - новата, свежа струя и всичко това, което е ново и положително. Мисля, че в момента тази метаморфоза и при мене, и при тях, е взаимна и по съвсем друг начин звучат всички произведения.

Чуйте цялото интервю с Валентин Геров в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна