Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„На бис“ с виолончелиста проф. Венцеслав Николов

БНР Новини
1
Проф. Венцеслав Николов и Мария Мира Христова в студиото на програма „Христо Ботев“
Снимка: Кирил Чобанов

Виолончелистът проф. Венцеслав Николов заедно с камерен ансамбъл „Силуети“ ви канят на нетрадиционно и толкова вечно музикално пътешествие. Първият концерт от цикъла „На бис“ предстои на 19 март в София. Следват концерти с тази програма в Германия, като понякога графикът на пътуванията налага промени, споделя проф. Николов. Но ако нашите слушатели си поискат „бис“, с удоволствие ще свирим програмата отново – допълва той.
Третият концерт от цикъла на 20 май – със сюитите на Бах за соло виолончело наистина са „по желание на слушателите“, което се оказва и малко необичаен формат за българската публика. Прочутият виолончелист, диригент и преподавател обаче вече го е правил в Италия: В два концерта, на различни места, свирих шестте сюити. И за да не се чувства никой ощетен, свирих „на бис“ докато имаше желаещи. Бележките бяха около 60(!), а частите са „само“ 36... Мисля, че и у нас има достатъчно интелигентни и любопитни хора. А и при съвременните възможности за информация, всеки би могъл да кликне в Интернет и да послуша малко преди концерта. Музиката на Йохан Себастиан Бах досега на никого не е навредила...
В един от концертите заедно с музиката на Моцарт ще звучат и откъси от негови писма. Писмата му са винаги интересни и искрени, понякога забавни, говорят много за живота на наистина изключителния музикант... – коментира проф. Венцеслав Николов.
Да слушаш двата клавирни квартета и премиерата на 6-те ноктюрни в изпълнението на Калина Митева, Лилия Жекова, Кристиян и Габриела Калоянови наистина си заслужава, както и да чуеш разговора с виолончелиста, който избира да си спомни любими хора, мигове и преживявания. Един от тях е Панчо Владигеров – чуйте още от звуковия файл.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени