Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Главен прокурор Лаура Кьовеши сподели в София румънския опит в борбата с корупцията

| обновено на 16.03.17 в 19:00
Снимка: БГНЕС

"Румънският опит – антикорупционни институции и мерки" е темата на дискусия, организирана от Върховния касационен съд (ВКС), на която основен лектор беше Лаура Кьовеши, главен прокурор на румънската Национална антикорупционна дирекция.

В присъствието предимно на съдии, Кьовеши представи опита на румънската антикорупционна дирекция за постигане на успехи в борбата с корупцията, а после отговори и на въпроси на български магистрати. 

Със статистика за осъдени високопоставени служители ръководителят на румънската антикорупционна прокуратура аргументира ползата от съществуването на независима институция, която да разследва корупцията по високите етажи на властта. 

Снимка
Три години даде за сравнение Кьовеши – 2006 година, когато в Румъния е имало 360 ВИП обвиняеми, 2010 година, когато вече са 900, и 2016 година, когато разследваните лица от властта са били 1273.

По ключовия показател "влязла в сила присъда" главният прокурор отчете миналата година 870 осъдени, сред които министри, депутати, съдии и евродепутати.

Ние не разследваме анонимни сигнали - работим само по сигнали на граждани и фирми. 85 % от разследванията ни са активизирани именно така, заради доверието и прозрачността, в която работим, се смени и начина на мислене. Хората пращат сигналите с имена и данни за себе си, без да се притесняват, заяви прокурорът пред аудиторията в Съдебната палата, в която почти изцяло доминираха съдии, които я питаха как работи румънската прокуратура.

Според Кьовеши особено важно е, че в резултат на тези дела, пак през 2016 година, в бюджета на Румъния са влезли 660 млн. евро – пари, конфискувани от имуществото на ВИП подсъдимите.


СнимкаСрещата на магистратите с ръководителя на румънската антикорупционна прокуратура беше открита от председателя на ВКС Лозан Панов, който е и домакин на Кьовеши, с въпроса "Защо в Румъния може, а в България - не?" и думите:
Искаме ли да вземем нещо от Румъния, или да продължаваме да живеем безгрижно.

Аз нямам като вас зад гърба си Клаус Йоханис и това е видно от присъстващите в залата, каза още Панов, без да артикулира в прав текст дали самият той казва, че не усеща подкрепата на президента Румен Радев. Думите на Панов бяха провокирани и от празните столове на правосъдния министър и на покани на срещата шефове от прокуратурата.

Затова пък силно вярвам, че ще успеем ли като общество да си изясним и дефинираме нашата цел, то тогава ще се намерят и достатъчно хора, изпълнени с непримиримост към случващото се, с които заедно да постигнем тази цел, добави Панов.

Леко отклонение от дискусията беше осъществено от евродепутата Николай Бареков, който поиска да присъства на лекцията, но не беше допуснат и през цялото време чукаше по вратата на залата, в която се провежда срещата.

След днешната си среща главният прокурор на Румъния за борба с корупцията ще участва утре в дискусия с представители на гражданското общество на тема: "Търсене на правосъдие за всеки – румънският опит", както и ще се срещне с главния прокурор Сотир Цацаров.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна