Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мартин Владимиров: КЗК е заложник на частни или държавни интереси

Два дни след изборите виждаме, че картел няма, което затвърждава съмненията и сред хората, и сред специалистите, че Комисията за защита на конкуренцията е една пленена институция, завладяна от частни интереси или държавата, в зависимост от това кой има полза. Този коментар направи за предаването "12+3" Мартин Владимиров от Центъра за изследване на демокрацията.

Не може да се говори за независимост, когато ясно се дава сигнал, че изборните резултати ще определят чисто икономически решения, подчерта експертът:

КЗК можеше поне да прояви тази политическа воля и смелост да потвърди решението си от октомври миналата година и да остави съда да реши. Да покаже, че има реалната сила като държавна агенция с огромни правомощия в сектора да наложи санкции. Те дори не могат да наложат санкции и изчакват резултатите от изборите, за да преценят кое е правилно.

Експертът вижда сред причините за несвършената докрай работа от КЗК липсата на административен капацитет, системното недофинансиране и политическите назначения в ръководството, които по-скоро реално изпълняват частни поръчки, отколкото да защитават интересите на потребителите.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени