Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Никола Стърджън официално поиска втори референдум за независимост на Шотландия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Първият министър на Шотландия Никола Стърджън изпрати писмо до британския премиер Тереза Мей с искане да даде правомощия на парламента в Единбург за провеждане на нов референдум за независимост. Очаква се Тереза Мей да блокира референдума с аргумента, че сега не е времето предвид започващите преговори за Брекзит. 
След като късно снощи подписа писмото, а днес то бе изпратено на "Даунинг стрийт 10", първият министър на Шотландия заяви, че няма никаква основателна причина британското правителство да блокира втория референдум за независимост. Никола Стърджън допълни, че Тереза Мей е дала да се разбере, че ще игнорира волята на шотландския парламент, но все още се надява премиерът да промени мнението си и да признае, че шотландците трябва да имат избор.

Ако тя обаче не промени мнението си, както очаквам, че ще стане, аз ще се върна в парламента след няколко седмици с план как да продължим напред, за да гарантираме, че шотландците могат да избират бъдещето си, когато имат необходимата информация както за Брекзит, така и за независимостта, за да имаме време да поемем по различен път, ако се налага.

Шотландският парламент ще може отново да обсъди въпроса след две седмици, тъй като днес се разпуска за Великденска ваканция. Британските депутати също излизат в двуседмичен великденски отпуск.

Пряк отговор от Тереза Мей все още няма, макар че от "Даунинг стрийт" намекнаха, че искането на Стърджън вече е било отхвърлено.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна