Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Единайсет жертви и 45 хоспитализирани след взрив в метрото в Санкт Петербург

Няма данни за пострадали български граждани

| обновено на 04.04.17 в 00:43
Снимка: Туитър

Единайсет са жертвите на експлозията в метрото на Санкт Петербург, съобщи Националният антитерористичен комитет на Русия, цитиран от ТАСС и Асошиейтед прес. За лечение в болници са били приети 45 ранени. Предишните данни гласяха, че убитите са 10, а ранените – 40. 

Взривът избухна вчера следобед във влакче на метрото между две метростанции. Руският следствен комитет класифицира взрива като атентат, но проверява и други възможни версии.

Президентът Владимир Путин посети мястото на експлозията и положи цветя в памет на загиналите, предаде ТАСС. Путин е бил информиран от руските специални служби за предварителните резултати от следствието. Това е станало на съвещание в управлението на Федералната служба за сигурност в Санкт Петербург, съобщи президентският прессекретар Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

По предварителна информация на агенция Интерфакс, цитирана от Ройтерс, екплозията е предизвикана от атентатор-самоубиец. Има подозрения, че той е свързан с радикални ислямистки групировки, забранени в Русия, е заявил за агенцията източник от правоохранителните органи.

Според източници на Интерфакс останки, намерени на мястото на взрива, сочат, че той е бил предизвикан от атентатор-самоубиец, но окончателни изводи ще бъдат направени въз основа на ДНК проби. Властите са установили самоличността на заподозрения атентатор самоубиец – 23-годишен мъж от Централна Азия, който внесъл в раница взривното устройство в метрото.

Междувременно мъжът, заснет на камерите за наблюдение и заподозрян по-рано за участие в нападението, сам се е явил в полицията и е заявил, че няма нищо общо с експлозията.
Взривът е избухнал в 14.40 местно време, след като композицията се е отправила от станция "Сенной площади" към станция "Технологический институт". Той е съвпаднал с участие на президента Владимир Путин в медиен форум в Санкт Петербург. По същото време Путин е произнасял реч.

На кадри от видеокамери, излъчени по руските телевизии, се виждат вагони с нанесени тежки материални щети от взрива, както и ранени хора.

Допълнителни мерки за сигурност бяха взети на летището в Санкт Петербург и в столицата Москва. А Руският антитерористичен комитет съобщи, че мерките за сигурност ще бъдат затегнати на всички важни транспорти обекти в цялата страна.

Същевременно бе съобщено, че на друга станция "Площадь восстания" е открито невзривено самоделно устройство, което е било обезвредено, предаде агенция "Интерфакс". 

Междувременно стана ясно, че тази сутрин между 8.45 и 9.30 в града е била затворена метростанция "Черная речка" заради оставен без надзор предмет, информира Газета.ру.

Няма данни за пострадали български граждани, съобщават от Министерството на външните работи. В Генералното консулство в Санкт Петербург е разкрита гореща линия за информация за български граждани, които са се намирали в района на експлозиите. Номерът е 007 921 633 61 16 и е на разположение 24 часа. 
Създадена е организация за евентуално съдействие, в случай че се появи такава информация. Това съобщи за "Хоризонт" Светлозар Панов, управляващ Генералното консулство в града:

Държим връзка с официалните власти и с представителството на външно министерство. До момента те не разполагат с информация, която да сочи, че има пострадали българи, но районът е много оживен, много централен, там работят много хора, живеят много хора, има много туристи. Възможно е жертвите и ранените да се увеличават с всяка изминала минута.


Българският консул допълни, че руските власти реагират спокойно, тъй като за съжаление имат богат опит в подобни ситуации.

Всички болници в града са подготвени за извънредна ситуация и за реакция като при много тежък инцидент, поясни още Светлозар Панов.

Българското министерство на външните работи препоръчва на българските граждани, пребиваващи в района, да избягват ползването на всички видове обществен наземен и подземен транспорт в града. От външното ни ведомство препоръчват  да не се посещават места с повишена концентрация на хора като концерти, търговски центрове, спортни прояви, обществени пазари. Министерството съветва българските граждани в Санкт Петербург да се информират редовно за ситуацията и да се съобразяват напълно с препоръките на местните власти.

Властите в Санкт Петербург обявиха тридневен траур в памет на жертвите на днешния взрив в метрото.

Допълнително информация за тежкия инцидент слушайте в звуковите файлове.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна