Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Атанас Скатов: За мен е важно да се върна в България

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Атанас Скатов - алпинистът, който изкачва осемхилядници само на растителна храна, отново заминава на експедиция. Сега той ще се опита да изкачи върховете Еверест и Лхотце, които са част от проекта му "Скоростно изкачване на 14-те осемхилядника на планетата като веган".

Да изкачиш Еверест и Лхотце за по-малко от 24 часа е изключително трудно и амбициозно.Натоварването ще е много голямо, но аз силно вярвам, че ще се кача. Имам сили, имам огромно желание. За изкачването на един осемхилядник може да си най-добрият алпинист в света, но там роля играят и други фактори. Не е важно ти колко си подготвен, важна е планината. Хубавото е, че тръгвам физически добре подготвен, а психически още повече, заяви Скатов.

Алпинистът - веган обясни, че в световен мащаб трима души са пробвали да изкачат двата върха, като двама са успели да го направят. Той ще тръгне на 6-ти април, като 1 месец ще се аклиматизира. Ще изкачи двата върха между 10-ти и 25-ти май. Очаква се да се завърне на българска земя в началото на юни.В зависимост от това какъв ще бъде терена той ще вземе решение дали да тръгне първо от Лхотце към Еверест или обратното. Интересен фактор е, че от 36 години българин не се е качвал на Лхотце. Последно това прави Христо Проданов през 1981 година.

Искам да натоваря моето тяло на максимална степен. Знаете, че правя експеримент, в който проверявам дали липсата на животинска храна в моето меню, ще ми позволи да се натоваря на максимална степен, допълни алпинистът.

Експедицията си Атанас Скатов ще осъществи с финансираната подкрепа на „Банско“, зави Иван Орбейков - маркетинг  директор на фирма "Юлен".



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна