Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МВнР препоръча на българите в Санкт Петербург да не ползват обществен транспорт

Снимка: ЕПА/БГНЕС / Снимка: ЕПА/БГНЕС

Министерството на външните работи препоръчва на българите в Санкт Петербург да избягват ползването на всички видове обществен транспорт в града. Сънародниците ни са посъветвани да не посещават места, където има струпване на повече хора – като концерти, търговски центрове, спортни прояви и обществени пазари.

При необходимост българските граждани могат да се обръщат за допълнителна информация и съдействие към генералното ни консулство в Санкт Петербург на телефон +7 921 633 61 16.

Петербург е изключително голям, аз живея в центъра, неизбежно е да попаднеш сред много хора. Това каза българската студентка в Института за култура в Петербург Теодора Данчева в предаването "Преди всички" по повод предупрежденията на външното ведомство. За вчерашния ден тя разказа още:

Всички бяха доста уплашени. В училището има много чуждестранни студенти, учат китайци, араби, хора, които не говорят руски толкова добре. Просто се усещаше паника. 

Прокрадва се тезата, че не е точно терористичен акт, а нещо, което се случва вътре, допълни тя, визирайки надигащата се вълна от протести в Санкт Петербург. Някои от хората смятат, че това се прикрива зад обяснението "терористичен акт", допълни Данчева.

Жителят на Петербург Игор Емилиянов обясни, че системата за сигурност в метрото е доста сериозна, а атентатът – подготвен доста добре.

Специалистите подчертават, че след атентата хората са били евакуирани от метрото доста бързо, добави той:

Никой не е застрахован от атентат. Живеем в условия на най-голямата геополитическа битка. 

Няма информация за организирани български туристически групи в Санкт Петербург в този момент, съобщи в предаването "Преди всички" Александър Добрев, който работи в града като туроператор:

Все пак сезонът още не е започнал. При нас сезонът започва към май месец, и юни – това е най-високият сезон. Ако има българи, то само като индивидуални туристи

Още за случилото се в метрото в Санкт Петербург – в звуковите файлове.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна