Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КЕВР обсъжда с колко да поскъпнат топлоенергията и токът от 7-и април

КНСБ ще ефекта от новите цени върху инфлацията, за да започне преговори с държавата и работодателите за компенсиране на доходите

| обновено на 04.04.17 в 12:17
Снимка: Георги Корнейков

Поскъпването на топлоенергията и тока от 7 април ще се обсъжда днес в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Предлага се скок между 18 и 37 на сто за отделните топлофикации в страната, като за София то ще е 23%. Освен топлоенергията с 1% се увеличава и токът. Промяната се налага заради поскъпналия газ. Преди началото на заседанието пред КЕВР се очаква протест на софиянци срещу предстоящото поскъпване.

Според председателя на Асоциацията на топлофикациите Кремен Георгиев увеличаването на топлоенергията може да бъде с около 6 на сто по-малко, ако токът скочи не с процент, а с 3 на сто:

Не всички производители държат цените им да са високи, защото сме пазарна икономика, не гоним печалба от това, защото тази енергия става непродаваема. Когато цената на газта вървеше надолу, заедно, с един и същи процент, се намаляваха цените на топлинната и електрическата енергия. В момента има дисбаланс: топлинната – много, електрическата – малко.

Кремен Георгиев каза още, че след планираното поскъпване на парното и топлата вода цените ще се доближат до най-високите им стойности от предишните години.

От своя страна председателят на Института за енергиен мениджмънт Славчо Нейков коментира, че действията на енергийния регулатор при определянето на цените показват политическа зависимост:

Заради обявеното от регулатора повишение на цените, което стана следизборно… И второ, темата за енергийната бедност се появи отново. Енергетиката продължава да се използва за социални цели, което е грешно. Това, което виждаме в момента, е демонстрация на политическата зависимост на регулатора, отколкото на неговото безпристрастно участие като диригент на енергийния пазар.

Според председателя на КЕВР Иван Иванов реално увеличение на сметките ще усетят само хората на централно парно или газ. В интервю за Би Ти Ви Иванов посочи:

Около пет милиона и половина български граждани, които не ползват централно отопление, което се ползва в десетина големи български градове, или тези 2% от домакинствата, които ползват газ, другите не ползват - за останалите няма да се получи никакво увеличение, защото единствено електрическата енергия за тях ще поскъпне с по-малко от 1%.

Малко преди днешното заседание на енергийния регулатор граждани ще протестират пред сградата на Комисията за енергийно и водно регулиране. Един от организаторите - Мария Асими, посочи пред "Хоризонт" основната цел на протеста:

Топлофикация да бъде обективна и справедлива спрямо нейните клиенти, защото дефакто топлофикация се издържа от абонатите си.

КНСБ ще изчака два месеца, за да види ефекта от новите цени върху инфлацията, за да започне преговори с държавата и работодателите за компенсиране на доходите. Според синдиката ДКЕВР е взел неразумно и нецелесъобразно решение за повишението на цените на природния газ и парното. Във Велико Търново президентът на КНСБ Пламен Димитров заяви:

Регулаторът трябва да излиза пред обществото и  да казва, когато има някаква причина за увеличение, да я формулира и да се случва такава, каквато е, и пазарът да я поема, а всеки, които трябва да компенсира – да компенсира - с доходи ли ще бъде, с обезщетение ли ще бъде, а не да стискаме и накрая в едно такова междуцарствие и междувремие да пуснем цените…Сега политически е най-удобно, защото няма кой да носи отговорност - вдигнахме цените, ама кой точно ги вдигна - не стана ясно.


Още аргументи по темата можете да чуете в звуковите файлове.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна