Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бойко Първанов: Ако следата е ислямска, трябва да се търси не в ИДИЛ

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Политиците са сдържани и ни призовават за очакваме заключенията на следствието, преди да правим каквито и да е изводи. Някои от експертите, които си позволяват да изразят по-свободно мнение, заявяват, че ако следата е ислямска, то тя трябва да се търси не в ИДИЛ, а сред спонсорите – спецслужбите на Катар, Саудитска Арабия и Египет, а защо не и в Турция. Друг анализатор казва: "А защо не да помислим и за украинска следа?" Тези реакции след вчерашния атентат в метрото в Санкт Петербург обобщи в предаването "Преди всички" Бойко Първанов, кореспондент в Москва на аналитичното издание "Бизнес контакти":

Относно мощността на взрива се смята, че основният взрив е трябвало да бъде на другата станция, където намериха пожарогасителя, пълен с болтове, гайки и метални топчета. Там пораженията са щели да бъдат много силни. Тук взривотехниците не забелязват т.нар. "ефект на раздуването", какъвто се наблюдава при мощен взрив в тунел.

Предполага се, че взривът може да е бил в раница или чанта в ръката на приносителя си, т.е. той да не е бил опасан с експлозивите, допълни Първанов.

Първите предположения бяха, че е избрано много точно времето с оглед на визитата на президента Владимир Путин в Петербург. Никой не отхвърля тази версия, че за по-голям ефект и шум е избрано тъкмо присъствието на президента, подчерта журналистът.

От първия момент медиите започнаха да акцентират върху международния отзвук и върху подкрепата и солидарността, които получава руският народ, отбеляза Бойко Първанов:

Може да се каже, че в тези условия на терористични актове, за които няма граници и пострадалите нямат националност – точно тук трябва да се търси единодействие в борбата с международния тероризъм. Така виждам ефектът от подобна солидарност.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна