Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дени Терсен ще се включи в дискусията "Европа: протекционизъм или свободен обмен?"

Френският институт в България посреща Дени Терсен, признат френски експерт в областта на търговската политика, виден специалист по глобализация, иновация и търговия. Той ще дебатира с Красен Станчев, директор на Института за пазарна икономика и с доц. д-р Митко Хитов от Университета за национално и световно стопанство по темата "Европа: протекционизъм или свободен обмен?". Дебатите са втори от поредицата „Нашата Европа: каква Европа искаме ние?".

Още от възникването на европейския проект икономиката заема ключова позиция в изграждащия се Европейски съюз. Със създаването на Европейската общност за въглища и стомана (ЕОВС), основоположниците на ЕС превърнаха икономиката в двигател на европейското изграждане. Шестдесет години след основаването на обединена Европа, европейската икономика се изправя пред множество предизвикателства: икономическата криза от 2008 година, засилването на популистката вълна, с риск да се сложи край на свободния обмен, а сега и CETA, което разедини европейските политически елити.

Докато различните форми на протекционизъм и агресивните търговски политики се разрастват в световен план, каква е адекватната реакция на Европейския съюз? Как да се защитят европейските интереси? Европа дълго време действаше по правилата на Световната търговска организация и на мултилатерализма, но как днес да противостои на мощната американска и азиатска конкуренция? Как да се противопостави на САЩ, желаещи да прокарат интересите си, налагайки митнически такси върху много продукти с цел защита на американската икономика? Трябва ли Европа да отстъпи на изкушението на протекционизма?

Всички тези въпроси ще бъдат обсъдени тази вечер от 18.30 до 20 часа във Френския институт. Входът е свободен. Осигурен е превод.

Дени Терсен бе специален гост на предаването "Хоризонт до обед". Чуйте интервюто в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени