Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Програма "Достъп до информация" представя Рейтинг на активната прозрачност за 2017 г.

Снимка: БГНЕС

Все по-малко са жалбите за отказан достъп до информация, показват резултатите от проучването на Програма "Достъп до информация" (ПДИ), които ще бъдат представени днес. В интервю за предаването "Преди всички" на програма "Хоризонт" Гергана Жулева от ПДИ обясни какво всъщност представлява този рейтинг на активна прозрачност:

Ако може в едно изречение да се обобщи всичко това, което ние направихме за последните два месеца, може да се каже, че има постоянно увеличаване на публикуването на информация в интернет, но все още не е достатъчно. Трябва да се има предвид, че нашият тъй наречен "рейтинг на активната прозрачност" се базира на изследване на интернет страниците от гледна точка на задължения за публикуване по Закона за достъп до обществена информация, по Закона за обществените поръчки, Закона за нормативните актове, Закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси. Ние проучваме дали всички тези задължения са качени на интернет страниците на 566 институции. Това са всички министерства, 151 териториални звена на централните органи на власт, 90 агенции, държавни комисии, независими органи на власт, тоест почти всички органи в системата на изпълнителната власт и 11 независими институции са обхванати в нашето проучване. Особеността на проучването тази година е свързана с това, че ние дадохме възможност на всички, които проучвахме, да гледат собствените си резултати и ако имат някакви бележки, да дадат обратна връзка.

Жулева допълни още, че публикуването в интернет не се влияе от избори и от смяна на правителства, тъй като това е един по-дългосрочен процес и е свързан с доброто управление на информацията, която се създава и съхранява в институциите:

Ние започнахме проучването през февруари и приключихме през март, но проверявахме резултатите от една двугодишна работа на институциите. Вече са формирани в самите институции, не навсякъде, но поне в големите институции, екипи, които се грижат за това, но има още много какво да се желае. Мисля, че един фактор в това е търсенето на информация. Знаете, че България се присъедини преди четири години към инициативата "Партньорство за открито управление" и в рамките на тази инициатива бяха предприети доста такива стъпки с обучения, с формиране на портала за отворени данни, така че всичко това влияе по някакъв начин на публикуването в интернет.

Цялото интервю с Гергана Жулева можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна