Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Световен ден на здравето - тази година под мотото „Депресията, хайде да поговорим“

| обновено на 07.04.17 в 11:24
Снимка: medicalnews.bg



Експерти от здравната инспекция в Пазарджик ще обучават медицински специалисти от детските и учебните заведения в областта как да разпознават депресията при децата. 
Поводът е днешният Световен ден на здравето, който тази година е под мотото "Депресията, хайде да поговорим“. 
Целта е професионалистите, които имат близък и ежедневен контакт с децата, да разпознават симптомите на депресията и да насочват родителите към търсене на специализирана помощ. Според специалистите депресията е психично заболяване, което засяга емоционалната сфера. В детско-юношеската възраст този тип разстройства се характеризират с безпричинна устойчива тъга, преживяване на скука или раздразнителност.


Депресията не е нещо срамно, а е като всяка една болест, която може да се лекува и да бъде предотвратявана, каза в „Хоризонт до обед“ доц. Михаил Околийски - експерт в офиса на СЗО за България:

Въпросът е, когато болката и страданието се задълбочат, това да не бъде подценявано. Хората като че ли не обръщат много внимание, срамуват се от това състояние, не търсят професионална помощ. Често се стига до самолечение по различни начини, което само задълбочава проблема. В България около 6,2% са хората, които имат депресия през последната година. Ние се нареждаме в горната граница, защото в европейския регион на СЗО депресията е между 3 и 7 %. Това е проблем, който се задълбочава, депресията се среща и в световен мащаб все по-често, каза още доц. Околийски.

Още по темата - в звуковия файл

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени