Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Експерти настояват да се създаде самостоятелно ведомство в бъдещия кабинет, което да отговаря за горите

Сега горската политика потъва в мегаземеделското министерство, изтъкна в ефира на "Хоризонт" инж. Петър Абрашев

Снимка: Вергил Митев

Да се създаде самостоятелно ведомство в бъдещия кабинет, което да отговаря за горите. Това искат синдикатите в горското стопанство. Аргументите за предложението Агенцията по горите да излезе от опеката на Министерството на земеделието и храните обясни в ефира на "Хоризонт" инж. Петър Абрашев, който е председател на Федерацията на синдикалните организации от горското стопанство. 

Проблемът е институционален, изтъкна Абрашев, като обясни, че едно горско ведомство има възможност да прави политики (напр. горскоекологична, политика в сферата на туризма и др.), докато една изпълнителна агенция – самото име говори – тя е изпълнителен орган, който подпомага министъра на земеделието.

Затова предложението е политиката в сферата на горите да се ръководи от ведомство с ранг поне на Държавна агенция:

Мечтите ни не стигат чак до министерство, но една държавна агенция  би могла да свърши работа, защото могат да се съсредоточат и ресурси, и специалисти. И пак казвам – да бъдат изнесени политики.

Сега имаме направени няколко програми за горски политики, само че тази горска политика потъва в мегаземеделското министерство, което вече три-четири пъти ту е прибирало горите при себе си, ту обратното. Но то, според мен, само не може да се справи със своите проблем, че камо ли да решава проблемите на горите. 

Петър Абрашев изтъкна, че в сектора има много хронични проблеми и определи системата за добиване и търговия с дървесина у нас "сбъркана".

Интервюто на Веселина Миланова с Петър Абрашев чуйте от звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна