Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Генезис" – авторски албум на Мартин Георгиев с Радиооркестъра, издаден във Великобритания

На 19 април във Варна в рамките на Европейския музикален фестивал публиката ще има шанса да се срещне в авторски концерт с един от успешните български музиканти, които градят кариера в Европа. Мартин Георгиев е млад композитор и диригент, учил музика във Варна и Лондон, а в момента асистент-диригент в Кралския балет "Ковънт Гардън". Той ще представи свои произведения от различни творчески периоди, включително най-новия си Концерт за контрабасов кларинет – един от малкото в света за този рядък инструмент, Концерт за маримба №3 в камерна версия и Струнен квартет №1.

В предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" Мартин Георгиев представи авторския си албум "Генезис", издаден във Великобритания от компанията ICSM Records на пианистите Иво Върбанов и Фиамета Тарли, с разпространение по целия свят. Дискът включва Симфоничен триптих №1 и Концерт за маримба №3 "Генезис" със солистка Татяна Колева. Записите са направени със Симфоничния оркестър на Българското национално радио под диригентството на автора. Творбите са създадени в период от около 10 години, докато Мартин Георгиев живее и работи в Лондон.


Чуйте какво разказва той за работата по авторския си компактдиск и за Третия си концерт за маримба, писан специално за Татяна Колева – известната наша перкусионистка, която живее от много години в Холандия. Какво е нейното усещане за работата по творбата на Мартин Георгиев – чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна