Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Илко Семерджиев: Няма идентифициран здравен риск от превишаването на съдържанието на уран във водата в Хасково

Предприети са мерки за ограничаване на разпространението на радиоактивния елемент във водата в града, където анализ установи наличие три пъти над нормата на уран и 13 пъти завишени нива на алфа активност

| обновено на 12.04.17 в 15:10
Снимка: БГНЕС


Няма риск за здравето на хората, нито опасност от режим на водата в Хасково заради открития във водата на някои от кварталите на града уран, увери здравният министър Илко Семерджиев. 

Предприетите от нас мерки не са просто инцидент, напротив - те са част от промислена политика. Както виждате реакциите ни са светкавични - не само по вземане на мерки и по анализ на ситуацията, но и по постигане на резултати.
Към момента, още веднъж повтарям, нямаме конкретен идентифициран здравен риск от тези превишавания на нормите по химически показатели уран и алфа лъчения.

 4-те кладенеца с повишени нива на уран във водата са изолирани и са осигурени алтернативни източници на вода за засегнатите квартали с близо 6-7 000 жители.

Семерджиев обяви, че е създадена работна група с представители на трите министерства -  здравното, регионалното и на околната среда и водите. Тя ще прави анализи и ще преценява евентуалните рискове.

 
Анализ установи 13 пъти завишени нива на алфа активност и над 3 пъти над нормата естествен уран във водата на Хасково. Данните са от изследване в края на миналата година, но информацията за негодната вода беше огласена късно снощи от Министерството на здравеопазването. 

Оказва се, че повече от пет месеца жителите на три  квартала и част от центъра на града са консумирали негодната вода:

Трябва да санкционират ВиК и службите, които са отговорни. Не може пет месеца градът да е в пълно затъмнение затова какво се случва, заявиха жители на Хасково пред микрофона на "Хоризонт".

Областният управител на Хасково Минко Ангелов съобщи, че са предприети мерки: В понеделник предприехме спиране на тези кладенци.

От ВиК дружеството успокояват, че няма опасност за здравето на хората.



Още по темата чуйте в репортажа на Мария Костова, излъчен в предаването "12+3".

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна