Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Явор Нотев: Не бива пленарната зала да е празна в петък

Явор Нотев
Снимка: БГНЕС
Не бива пленарната зала да е празна в петък, каза в "Преди всички" Явор Нотев, който беше избран вчера за заместник-председател на Народното събрание.

На този етап мога да коментирам съотношението на народните представители, които са за пръв път в парламента към онези, които вече имат опит. Има приемственост. Можем да се надяваме, че ще бъде пренесен положителният опит. Надяваме се, че новите депутати ще допринесат за подобряване на законодателната дейност и парламентарния контрол. Надяваме се да променим начина, по който се внасяха законите в предишния парламент – спешността за сметка на качеството, каза Нотев.

Той смята, че проблем е била също възможността на министрите да избягват конкретните въпроси. Избягването на парламентарния контрол от министрите трябва да бъде забравена практика.

Нотев заяви още, че ще работи за регламентиране на пътуването и работата на депутатите по райони:

В петък следобед не може залата да е празна. Депутатите трябва да присъстват до края на пленарния ден в петък.

По отношение на малкия брой юристи Нотев посочи, че евентуалните дефицити на конкретни правни знания би следвало да бъдат преодолени с консултанти юристи и така законите да стигнат до пленарната зала в много по-завършен вид от този, който беше факт в 43-тото Народно събранието. Според него оценката на въздействието и финансовата обосновка на законопроектите също са сред изискванията, които ще подобрят качеството.

Цялото интервю на Таня Величкова с Явор Нотев можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени