Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Израел почете паметта на 6 милиона евреи, избити от нацистите по време на Втората световна война

Снимка: www.ynetnews.com

Израел почете днес паметта на 6 милиона евреи, избити от нацистите и техните колаборационисти по време на Втората световна война, предаде Асошиейтед прес.

Денят за възпоменание на Холокоста беше отбелязан с вой на сирени, при който хората застанаха на място за две минути, автомобилите спряха, а шофьорите излязоха от тях и сведоха мълчаливо глави.

Този ритуал заема централно място в ежегодното възпоменание на Холокоста, а денят е един от най-тъжните в израелския календар. 

В училищата и обществените центрове се провеждат официални церемонии, кафенетата и местата за развлечение затварят, а телевизиите и радиата излъчват документални предавания за Холокоста и неговите жертви.

За четвърта година Алберта Алкалай и Центърът за еврейско-българско сътрудничество "Алев" организират състезание за есе, посветено на Шимон Перес. Тазгодишното заглавие на конкурса е "Шимон Перес и неговият принос в измеренията на общочовешкия хуманизъм". Участниците стават все повече, а географията на конкурса все повече се обогатява и разнообразява - това обясни пред "Хоризонт" Алберта Алкалай. Тя посочи, че в тазгодишното издание се включва и дете от Босилеград.

Награденото есе ще донесе на автора си участие в едноседмичен семинар за млади лидери в Израел на английски език. Спечелилият ще бъде обучаван от международни лидери и ще бъде своеобразен посланик на България, допълни Алкалай.

Още акценти слушайте в звуковите файлове.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна