Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Стати Статев: Броят на студентите да се намалява своевременно

Проф. Стати Статев
Снимка: УНСС

Намаляването на броя на студентите държавна поръчка в университетите е ясно и стъпаловидно. Това сочат демографските процеси и миграционните процеси във висшето образование, но то трябва да става своевременно. Това заяви в предаването "12+3" проф. Стати Статев, ректор на УНСС и заместник-председател на Съвета на ректорите. Ректорите апелират през следващата година тези стъпки да бъдат предприети своевременно.

Конкретно за тази година напрежението дойде от това, че намаляването на приема дойде, след като бе преминала цялата съгласувателна процедура вътре в университетите. Когато този процес беше приключен, изведнъж обратно дойде намаляването, което постави в доста неудобно положение всички университети.

Проф. Статев допълни, че някои университети провеждат предварителни изпити още през октомври. Университетите разполагат с точната нова бройка на студентите не по специалности, а по професионални направления. За всеки университет в постановлението на МС са дадени точни бройки, уточни Статев. Промените ще се отразят върху финансовата 2018 година на висшите училища.

Като неадекватна на съвремието форма на обучение проф. Статев определи задочното обучение, като се спря на правителственото решение от следващата учебна година специалността право да се изучава само редовно. По думите му, задочното обучение е анахронизъм отпреди повече от половин век, когато е било необходимо бързо да бъдат подготвяни кадри за националната икономика, докато през 21-ви век не може да се обоснове логиката да се издават дипломи с еднакъв ценз на хора, учили пълен хорариум, и на хора, покрили половината хорариум.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна