Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязваме Световния ден за борба с астмата

Астмата е най-често срещаното хронично заболяване в детска възраст, а според прогнозите до 2020 година всеки втори у нас ще има хронични респираторни алергии

| обновено на 02.05.17 в 14:47
Снимка: БГНЕС


Около 20 - 30 на сто от българите страдат от алергии, такава е и световната статистика, посочи  доц. Мария Стаевска от  Българското дружество по алергология . През пролетта най- дразнещото пациентите с алергии дърво е брезата, а най- подходящото за стайно растение при хора с алергичен ринит е фикусът. Лекари и пациентски организации отбелязаха Световния ден на астмата в подходяща за алергии среда - Ботаническата градина в центъра на столицата.

Алергените са навсякъде около нас, но не всеки от нас е алергичен, посочват специалистите. От ранна пролет до късна есен организмът на хората склонни към алрегии е подложен на изпитания в тази посока, разказа Максим Петков,  ландшафтен архитект от Университетската ботаническа градина.

Асмата е най-често срещаната алергична болест сред децата, а алергичният ринит е най-честото заболяване сред алергиите, ицтъкна доц. Мария Стаевска от Българското дружество по алергология. 
До 45 процента от хората не получават вярна диагноза, всъщност 45 процента от алергичните пациенти не знаят, че имат алергия и никой не им е сложил диагноза алергия и това всъщност води до много големи проблеми вече в лечението. Има данни за ЕС, че над сто милиона загубени работни и учебни дни годишно се дължат на алергичен ринит и астма.

У нас лечението на алергичния ринит не се поема от Здравната каса. Оттам покриват само имунотерапията на астмата. 


По повод Световния ден на астмата неправителствени организации организират в София екостанции под надслов „Дишай свободно“, където ще бъде предоставена повече информация за хроничните респираторни алергии и ще се обсъждат възможностите да направим въздуха, който дишаме по-чист.

 В ефира на "Хоризонт" Диана Хаджиангелова,  която е председател на Асоциацията на българите, боледуващи от астма, алергии и хронична обструктивна белодробна болест припомни, че астмата е най-често срещаното хронично заболяване в детска възраст и цитира прогнози, според които до 2020 година всеки втори у нас  ще има хронични респираторни алергии. 
Хаджиангелова отбеляза, че е е подготвен проект с краткосрочни и дългосрочни мерки за повишаване на качеството на въздуха и контрол на вредните емисии: Това бяха нашите изисквания - да се отразява адекватна, навременна, достъпна информация за вредните емисии, обясни още тя и допълни:
Ние сме най-ощетени - хората, боледуващи от астма, алергия и хронична обструктивна белодробна болест, при мръсния въздух, когато знаем, че нивото на замърсяване на въздуха е високо. 

Диана Хаджиангелова посочи и някои от мерките, които могат да бъдат предприети, за да бъде повишено качеството на въздуха у нас, като отбеляза, че част от тези мерки са непопулярни: 
Това, което изискваме от общината и би могло да се случи -  когато има замърсяване на въздуха - тогава примерно транспортът да е безплатен. Бихме могли да изискваме - но това е доста трудно, самите нагласи в обществото трябва да вървят същевременно с исканията ни към властимащите - тоест примерно намаляване на местата за паркиране наполовина в централната част на града  - това е опитът в европейските държави. Също независим контрол на измервателните станции. 

Нека да работим заедно въздухът в България да е по-чист, апелира Диана Хаджиангелова. Цялото интервю може да чуете от звуковия файл. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна