Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва национална кампания за профилактика на заболяванията на щитовидната жлеза

Над 1 милион души у нас, по-голямата част-жени, са засегнати от заболявания на щитовидната жлез

Снимка: Архив

Започва първият етап на националната информационна и скринингова кампания за профилактика на заболяванията на щитовидната жлеза. Организатори са Националната пациентска организация и Сдружението на засегнатите от заболявания на щитовидната жлеза: 

От 2008-ма година Международната тироидна федерация определя 25-ти май като Ден на щитовидната жлеза и съответно седмицата, която включва тази дата, като Международна седмица на щитовидната жлеза. Целта е да се повиши информираността на обществото относно важността на този орган, който всъщност се явява главен регулатор в организма и за който много хора не се сещат, че съществува, обясни в ефира на "Хоризонт" Мария Силяновска, която е председател на сдружението, като добави, че само 300 са осигурените прегледи за цялата страна в рамките на кампанията:


Тази кампания, която планираме за тази година, е свързана с Международния ден на щитовидната жлеза. Въпросните ехографски прегледи, те по-скоро са един комплимент към хората, които никога не са си правили преглед, са доста ограничени като брой. Ние в момента ще можем да обхванем едва 300 човека в София, Варна и Благоевград. И местата са много ограничени, а принципно интересът е много голям. Всеки един, който има съмнения относно щитовидната си жлеза, може да потърси своя личен лекар или да се обърне към ендокринолог, обясни Мария Силяновска.  

Тя допълни, че над 1 милион души у нас, по-голямата част  - жени, са засегнати от болести на щитовидната жлеза, но подчерта, че заболяванията на този орган са лечими, а достъпът до специализирана еднокринологична медицинска помощ у нас е на добро ниво. Силяновска обяви и инициативата, която се организира през май заедно с фондация "Майка навреме", и също е свързана с профилактиката на ендокринните проблеми при жените.

Пролетният сезон е подходящ за отключване на едно по-специфично заболяване на щитовидната жлеза, наречено подостър тироидит, напомни д-р Ангел Маринчев, началник на Ендокринологичната клиника в столичната болница "Света Анна". Повече по темата може да научите от звуковия файл. 



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна