Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стефан Тодоров: Ограничихме доста бракониерството в язовирите

Над 500 души на доброволни начала охраняват девет язовира по инициатива на Централната рибоопазваща организация

Снимка: БГНЕС

От 18-и април до 2-и юни е в сила забраната за улов на пролетно-лятно размножаващите си риби в рибно-стопанските обекти, намиращи се на до 500 метра надморска височина. За другите, които се намират от 500 до 1 500 метра височина забраната е в сила от 1-и май до 15-и юни. Това е период, в който сериозно се активизират бракониерите. Стефан Тодоров, председател на Централната рибоопазваща организация, която е сдружение с нестопанска цел, обясни в интервю за "Хоризонт":

Проблемът с масовото унищожение на рибното ни богаство в последните години е причината за създаването на Централната рибноопазваща организация. Занимаваме се главно с охраната, имаме споразумение с Изпълнителната агенцията по рибарство и аквакултури, което ни позволява да изваждаме мрежи от водата. Организираме и почиствания на язовирите. Охраняваме вече девет язовира. Работим добре със служителите на МВР. Имаме тонове освободена риба от мрежите. При нас всичко е на доброволни начала. Заплати не се получават. Сами си плащаме проверките, но вече е крайно време и държавата да обърне внимание на този проблем. Хубавото е, че успяхме доста да ограничим бракониерството по язовирите. През последните дни в охраняваните от нас девет язовира няма мрежи. Понякога се използва ток за бракониерска дейност, но той нанася големи вреди на рибата, която е с хайвер, уврежда хайвера. 

Държавата не може да се справи с проблема и затова ние отделяме лично време и лични средства за опазване на язовирите, подчерта Стефан Тодоров, според когото Агенцията по рибарство в момента  не функционира правилно и затова на 22-и април са организирали национален протест. Предстои в мрежата от хоранявани от доброволци язовири да се включат още два-три водни обекта, съобщи Тодоров.

Заместник-председателят на организацията Атанас Аргиров припомни, че основните искания на протестиращите са били криминализиране на бракониерския риболов, както по думите му е в цяла Европа, както и законите да се пишат не от чиновници, а от риболовци.

Темата в подробности чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна