Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проблемът с просещите на улицата деца попада в задънена улица

Ромските деца са най-честите жертви на склоняване към просия
Снимка: БГНЕС

Проверки за просещи деца и деца на улицата се извършват ежедневно, по няколко пъти на ден екипи обикалят Студентски град. Това обясни в предаването "Хоризонт до обед" Лиляна Табакова, началник отдел "Закрила на детето" в район „Младост“, който отговаря и за Студентски град. В тема с продължение, в която "Хоризонт" хвърля светлина върху проблема, тя посочи:

Ние сме вече доста разпознаваеми в района. Самите деца и техните родители знаят за нас и в момента, в който ни видят, бягат. Така че е много трудно да бъдат заловени. Премахват се бараките, в които тези деца живеят, но лошото е, че те се местят на други места и проблемът остава.

Постоянните адреси на родителите на децата просяци не са на територията на Студентски град, уточни експертът:

При обратна връзка по постоянен адрес получаваме писма, че същите тези хора имат жилища, децата им са записани на училище, а в същото това време ние ги установяваме на наша територия.

Според Табакова, често след проверки семействата се прибират по родните им места, а след това идват отново:

Проблемът е мащабен и е добре да се задвижат повече институции, за да има реално решение. Това са фамилии, които от години пребивават на поляните на Студентски град. Много пъти са писани писма до различни институции за съвместно разрешаване. За съжаление много малко от тях се отзовават.

Още по темата слушайте от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна