Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Забравен герой поставя началото на българския звукозапис

Симеон Петров
Снимка: архив

Първият българин, летял в небето на България, участвал в три войни и забравен от "народната власт" след 1944-а година, поставя основите и на звукозаписния фонд на Радио София, по-точно на фабриката за грамофонни плочи "Балкантон". Той се казва Симеон Петров.
 
Само меломаните знаят, че името "Симонавия" - на първата българска фабрика за грамофонни плочи, всъщност е съставено от две думи - Симеон, авиаторът. Той е човекът, който оставя във фондовете на национализираната си фабрика над 5 000 записа и така "Балкантон" тръгва с много добро начало. Всички тези ценни поради автентичността и времето, в което са правени, записи, поставят началото и на звуковата радиопамет на България.

Толя Чорбаджиева от Държавния архив в Русе разкрива детайли от живота на поручик Петров:

Роден е в Русе през 1880-а година, но като малък заминава да живее в София, защото баща му, също военен, е извикан на работа там. През 1912-а година, точно преди началото на Балканската война, заминава да учи за летец във Франция. Там има школа близо до Париж. В първия випуск - близо хиляда души от цял свят са избрани, той с няколко други българи е сред избраните да се обучават за летци. Успешно завършва курса и веднага след това се включва успешно в Балканската война.

През август 1913-а година Петров прави първи демонстрационен полет над София и това е първият полет с военен самолет, пилотиран от българин.

Историята на Симеон Петров разказва Ася Пенчева в звуковия файл. 



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна