Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кирил Божков с изложба в Пловдив

| обновено на 10.05.17 в 12:16

Изложба на доц. д-р Кирил Божков ще бъде открита в галерия "Сигна" в Гранд хотел Пловдив. Изучаването на виртуозността в изобразителното изкуство е изследователска тема от години на известния художник и преподавател в Националната художествена академия – София. Той се представя с творби в различни художествени жанрове и техники: от класическия и традиционен изказ до съвременната дори и техническа всепозволеност.

Картини на Кирил Божков притежават Националната художествена галерия, Софийската градска художествена галерия, Народното събрание на Република България и много галерии и частни колекции в Австрия, Англия, Белгия, България, Германия, Гърция, Египет, Ирландия, Кипър, Колумбия, Норвегия, Русия, САЩ, Сърбия, Чехия, Словения, Франция, Холандия, Швейцария, Япония, Малайзия, Унгария, Италия.

Кирил Божков е роден през 1964 година в Нови хан, Софийска област. Завършва Националната художествена гимназия през 1983 г. и Националната художествена академия (НХА) през 1991 г., специалност “Стенопис”. През 1996 г. постъпва като преподавател в Катедра "Живопис" на НХА. Той е доцент, ръководител на ателие. Има над 60 самостоятелни изложби и над 200 участия в колективни изложби в страната и в чужбина. През 2012 година защитава дисертация на тема "Нови параметри на предстaвата за виртуозност във фигуралната живопис през 20-и век", издадена под заглавието "Виртуозност и живопис" ( НХА, 2014). В периода 2009-2013 г. със съпругата му притежават "Арт галерия Кирил Божков", София.

Кирил Божков е майстор на рисунката във всички нейни метаморфози и е смятан за виртуоз на трудната акварелна техника "мокро в мокро". Владее маслената, акрилната и темперната техника, което му помага да преминава през специфичните територии на реализма, хиперреализма, сюрреализма, експресионизма и попарта. Освен класическия и традиционен изказ художникът използва колаж, компютър, принт и фотоапарат в подкрепа на концептуалните си търсения, обогатява имиджа си с помощта на видеоарт, пърформанс и инсталация. 

Творческото многообразие на произведенията на Кирил Божков го поставя встрани от ограничаващите рамки на групи, течения, артидеи и стилове.

Носител е на званието "Рицар на четката" 2013. Художникът получава и Трета награда на международния фестивал Fabriano in Acquarello 2016 в Италия, Награда за най-добър акварел на I International Art Festival 2016 – Bangladesh, Голямата наградата за принос в развитието на световното акварелно изкуство на IWS България – Международно триенале на акварела Варна 2016, Първо място за най-добър портрет на 2-nd Tirana International Watercolor Biennale 2017.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна