Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дончо Барбалов: Следим изкъсо финансовото състояние и качеството на медицинските услуги на здравните заведения в София

| обновено на 12.05.17 в 08:43
Дончо Барбалов
Снимка: Евелина Стоянова

На територията на София има 42 общински здравни заведения – диагностично-консултативни центрове и болници. Те получават допълнително финансиране от Общината за здравни услуги, които не се покриват от НЗОК. Натрупаните към началото на годината дългове на общински болници в цялата страна достигат 17 милиона лева, съобщи през февруари Неделчо Тотев, председател на Сдружението на общинските болници. 

Същевременно днес в Столичната община продължават да се разглеждат финансовите отчети на общинските здравни заведения. Какво ще се случи с тези, които работят на загуба, и има ли опасност от съкращаване на медицински дейности и отделения, коментира в ефира на "Хоризонт" зам.-кметът на София Дончо Барбалов, в чийто ресор са здравеопазването и финансите. 

В 5-о и 29-о ДКЦ са установени нарушения, информира Барбалов, като подчерта, че Общината е засилила контрола на лечебните заведения както по отношение на разходите, така и по отношение на качеството на предоставяната медицинска помощ:
През последните месеци изключително сме засилили контрола върху работата на лечебните заведения. В резултат на извършени проверки сме подали два сигнала за две ДКЦ-та до компетентните органи за констатирани нарушения и очакваме там допълнителна проверка.  
Така че контролираме дейността на ДКЦ-тата, на болниците и следим изкъсо тяхното финансово състояние, както и качеството на медицинските услуги, които те предоставят. 
Това, което ние сме констатирали като нарушения, обикновено е свързано с неправилно изразходвани средства на дружеството – например неспазване на Закона за обществените поръчки и сключване на неизгодни договори, уточни Барбалов.  

Дофинансирането на общинското здравеопазване за 2017 година възлиза на 10 милиона лева, като отделно от това се отпускат средства за закупуване на медицинска апаратура, допълни заместник-кметът. Той поясни, че когато има лечебни заведения, които работят на загуба, се пристъпва към изискване на оздравителен план и преструктуриране. Такова преструктуриране се налага за 5-о ДКЦ в Студентски град и 30-о ДКЦ в "Обеля". 

15 процента е намалението на бюджета за първото тримесечие на Първа градска болница, съобщи директорът на лечебното заведение д-р Цветомир ДимитровТой посочи, че болницата, през чиито три клиники и пет отделения годишно преминават близо 16 хиляди пациенти, в момента няма финансови задължения, но подчерта, че лечебното заведение едва ли би се справяло без средствата от Столична община:
През първото тримесечие имаме намаление на бюджета с 15 на сто, но засега успяваме да работим нормално благодарение на финансирането от Столичната общинаказа  д-р Димитров, като уточни, че сред дофинансираните от Общината медицински дейности са например услугите за неосигурени пациенти и спешните случаи. 

Д-р Димитров обясни, че на срещата с ръководството на НЗОК са получили уверения, че въпросът с финансирането ще бъде решен, като през юни ще има корекция на бюджетите на болниците.

Директорът на Първа градска болница посочи още, че профилирането на общинските болници е правилната стъпка в реформата, като офталмологията, хирургията, УНГ са сред медицинските сфери, в които Първа градска може да се насочи в процеса на специализация, който се очаква да се развие.  

Интервютата може да чуете от звуковите файлове.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна