Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Арестуваха двама професори от УХТ за корупция, грози ги затвор до шест години

| обновено на 16.05.17 в 17:16

Двама преподаватели от Университета по хранителни технологии в Пловдив са арестувани за корупция. 

Арестуваните са професорите Николай Банков - на 59 г., и Симеон Василев - на 66 г., от катедрите „Електротехника“ и „Техническа механика и машинознание“.

От Окръжната прокуратура съобщиха, че са образували две досъдебни производства за подкупите, взети от професорите. 

Те са поискали общо 1200 лева от трима студенти. Тарифата е била по триста лева за изпит, като единият от студентите е дал подкуп за два изпита. Парите са дадени на преподавателите, за да поставят добри оценки на изпитните работи на студентите. 

Към наказателна отговорност по двете дела са привлечени и двама посредници на корупционните сделки. Единият от тях, който е посредничил за подкупите и на двамата преподаватели, е задържан на 72 часа. Другият е с мярка "подписка". 

В хода на разследването са открити 150 лева описани пари в един от посредниците. В един у преподавателите е открита готова писмена работа на студента, която е трябвало той да представи на изпита.

По-рано в интервю за Радио Пловдив ректорът на висшето учебно заведение проф. Кольо Динков уточни, че акцията на полицията и прокуратурата се е провела в понеделник и след нея колегите му са били отведени. 

По думите му случаят има предистория отпреди месец, когато студенти  сигнализирали за поискани  от преподавателите им, чрез посредници, 300 лева за взимането на изпит.  

Пристигнаха студенти, които ме информираха за евентуални подобни практики на двамата колеги. С тях бяха и представители на Студентския съвет. Това, което аз направих, е тази информация да стигне до компетентните органи, каза ректорът на УХТ проф. Кольо Динков.

За престъплението по чл.301 ал. 1 от Наказателния кодекс законът предвижда наказание „лишаване от свобода“ до 6 години и глоба до 5 000 лева.

СнимкаСнимка

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени