Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Христо Ласков: До 2021-ва киберпрестъпността ще възлиза на близо 6 трилиона долара годишно

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Според различни проучвания се очаква до 2021 година киберпрестъпността като обем да бъде около 6 трилиона долара годишно. Това съобщи в предаването "Преди всички" Христо Ласков, мениджър "Маркетинг и комуникации" преди дискусията "Киберпрестъпленията – предизвикателство за бизнеса и администрациите".

При киберпрестъпленията следите се откриват доста трудно, въпреки че винаги остават. Една кибератака би могла да бъде осъществена от всяка точка на света и до всяка точка на света и това затруднява правоприлагането, защото възникват много правни казуси, посочи Ласков в коментар на мерките за противодействие на киберпрестъпността.

В огромна част от софтуерните продукти има пробойни, уязвимости. Когато те са създавани, в основата им заляга това те да бъдат полезни. Има обаче една прослойка хора, които всеки ден търсят пробойни в тези приложения и чрез тях да се възползват от потребителите, които ги използват, допълни Ласков в отговор на въпрос за уязвимостта на технологиите, които използваме ежедневно:

Въпреки големия мащаб на последната мащабна криптовирус атака, най-голямата поука от нея е, че тя има много реален ефект върху реалния живот, въпреки че се осъществява в киберсреда. Това е поредното доказателство какъв огромен ефект имат информационните технологии. Защото всеки от нас съхранява огромна част от своя живот в компютъра и смартфона си.

Този тип устройства трябва да се използват по-внимателно, препоръча специалистът. По думите му, информацията ни трябва да е достатъчно адекватно защитена, да се въведе по-базово ниво на защита, и не на последно място – да се поддържа максимално осъвременено копие на информацията.

Цялото интервю с Христо Ласков слушайте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна