Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Умни джаджи" - откритията, които се превръщат в част от нашето ежедневие

Снимка: pixabay.com
Днес в 10:00 бе открит Изобретателски маратон, който представлява хардуерен хакатон, организиран от Физическия факултет на Софийския университет.

Еквивалент на подобни състезания съществува, в съвременния свят хакатоните са изключително модерно събитие. Това са и част от причините и ние да направим. В повечето случаи хакатоните представляват софтуерни състезания, те обикновено са за програмисти, но винаги има вариации. Ние сме избрали по-различна вариация – хардуерна. Няма да сътворяваме само софтуер, ами различни „умни джаджи“, т.е. хардуерни устройства с научно приложение, разказа ни Станислав Хаджийски, който е един от организаторите на хакатона.

Джаджите стават изобретение, когато в тях бъде вложен достатъчно труд и любов. Когато успееш да превърнеш нещо, което може би вече е съществувало, може би още не, в нещо, което до сега никой не е виждал или поне никой не си е представял, че може да бъде използвано в този му вид.

Проектите в нашите състезания са предварително регистрирани от всеки отбор, те могат да бъдат проверени в сайта на нашето състезания. Те варират от чисто научни приложения – например автоматизация на някакъв експеримент, до чисто практични приложения – като устройство, с което да проверите дали случайно, докато не сте наблюдавали чашата си в бара, някой не е пуснал нещо неприятно в нея, или очила, които ще ви предупредят, че заспивате по време на шофиране и така биха предотвратили по-неприятен инцидент.

Нещо, което днес е откритие, след години ще бъде нещо, с което всички ние сме свикнали и е част от нашето ежедневие. Дори най-обикновените компютри, които всеки от нас има, някога са заемали цели стаи и хората са смятали, че в това нещо няма бъдеще. Но днес откритието е вече преосмислено и е част от нашия живот.

Практическото приложение на тези състезания е хората да се запитат - какво биха могли да направят.

Още за умните джаджи - чуйте от разговора на Добрина Добрева със Станислав Хаджийски.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна