Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кая Калас: Ресорът на Мария Габриел е шанс и за България да развие дигиталния сектор

Кая Калас
Снимка: Туитър

С помощта на екипа си Мария Габриел ще успее да се подготви по основните параметри на единния цифров пазар. Тя бързо може да научи някои аспекти, свързани с технологичната материя. Времето за подготовка е доста кратко, а в комисията може да има специфични въпроси към нея. Мнението изрази в интервю за предаването "Събота 150" евродепутатът Кая Калас от групата на Либералите.

В идеалния вариант единният цифров пазар трябва да въвежда еднакви правила за всичко, което правим онлайн в Европа. При обсъждането на детайлите по темата обаче често правителствата на страните - членки предпочитат да запазят собствените си закони в тази сфера, подчерта още Кая Калас:

Има и още нещо много важно - в този бранш има много силни играчи, които непрестанно лобират за интересите си. Човекът, който отговаря за законодателните досиета, трябва да подхожда с голямо внимание при вземането на решения. Затова новият комисар е в трудна ситуация, тъй като не разполага с достатъчно време да научи всичко, свързано с технологичната материя. Тя все пак е млада и се надявам да успее бързо да навакса.

Сред основните законодателни досиета в тази сфера, които ще стоят на дневен ред по време на мандата на новия български комисар, Каял Калас очерта реформата в областта на авторските права и разширяването на правата на издателите, както и предложението за нови стандарти за договорите в сферата на цифровата търговия и услуги.

Когато става дума например за интернет платформа, тя трябва да плаща на издателите за това, че събира на едно място препратки към техните новинарски материали. Тази практика е приета в страни като Германия и Испания. Но вместо така да се разширява аудиторията и броят на читателите на тези новинарски издания, на практика те намаляват. В момента спорен е въпросът дали това предложение да се запази под тази форма. Другата дискусионна тема е въвеждането на универсална технология за мониторинг на авторското съдържание в интернет сайтовете. То задължава компаниите собственици на интернет платформи да следят за съдържание, нарушаващо авторските права. Проблемът е, че това се отнася и за съдържание, което се качва в интернет от всеки обикновен потребител. Например, ако искате да публикувате ваше видео в ЮТюб, има риск системата автоматично да го отхвърли. Повечето от онлайн платформи обаче са американски, руски или китайски. Ако се приеме в този си вид, законопроектът ще даде в ръцете на тези чуждестранни компании правото на цензура над европейското съдържание. Защото към момента ако някоя засегната страна установи, че там е публикувано пиратско съдържание в нарушение на авторските права, тя подава сигнал и чак тогава съдържанието се блокира. Има и други спорни въпроси, като изключенията от правилата за защита на авторското право, когато се публикува информация с образовалелна и или научна цел.

Запитана след като България изостава по редица показатели в цифровата икономика и общество, дали ресорът на българския комисар може да подпомогне този процес или това е по-скоро отговорност на правитеството, Кая Калас посочи:

Определено трябва да има политическа воля у вас. Например в Естония правителството беше водещ фактор за налагането на тези нови идеи, без никой от Европа да ни бута натам. Все пак, когато имаш високопоставен български представител в Европейския съюз и той отговаря именно за дигиталния ресор, това може да се превърне в мотивация за страната ви да развие тези технологии. Предполагам, че хората повече ще обръщат внимание на бъдещия комисар, на това което тя говори и какви идеи защитава. Надявам се наистина нейното назначаване да помогне на развитието на България. Вие също като нас не сте много голяма държава и специализацията в дигиталния сектор е възможност да се конкурирате с големите икономики. Това поне беше нашата стратегия в Естония. Като се има предвид огромните ползи от въвеждането на електронно правителство, електронна търговия и индустрия, горещо ви препоръчвам да инвестирате в това направление.

Кая Калас е дъщеря на бившия естонски заместник-председател на ЕК Сим Калас, тя юрист по антитръстово законодателство. Член е на две ключови комисии, които са компетентни по законодателня пакет, свързан с цифровизацията - Комисията по индустрия и Комисията по вътрешен пазар. Докладчик е по стратегията за единния цифров пазар и е сред активните членове на Европейския парламент за насърчаването на новите технологии в икономиките на страните от ЕС.

Цялото интервю слушшайте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна